Bizim 2012 model 1.3 Multijet Linea (192 bin kmde) son iki haftadır özellikle direksiyonu tam kırıp manevra yaparken ön taraftan küt küt diye garip bir ses vermeye başladı. İlk başlarda sadece kasisten geçerken hafif bir takırtı yapıyordu, fazla önemsemedim ama geçen gün dar sokakta park ederken direksiyonu çevirdikçe resmen yay fırlayacakmış gibi bir lokurtu hissettim. Yaptığım araştırmalarda herkes bu duruma kronik Fiat Linea amortisör takozu sesi demiş ama tam emin olamadım. Direksiyonu sağa sola çevirdikçe o metalik vuruntu sesi kabinin içine kadar geliyor, hatta direksiyonda hafif bir takılma ve titreşim de hissettiriyor.
Dün bizim sanayideki ustaya götürdüm, aracı life kaldırdık. Z-rotlar ve salıncak burçları gayet temiz görünüyor, rot başı ve rot milinde de herhangi bir boşluk tespit edemedik. Usta aracı indirmeden amortisör kulesi altından eliyle kontrol edip direksiyonu çevirmemi istedi. Amortisör bilyasının bilyalı yatağında oksitlenme olduğunu ve muhtemelen toz körüğünün yırtılması yüzünden su alıp kilitlendiğini belirtti. Usta direkt takoz ile bilya dağılmış, bunların değişmesi şart dedi ama piyasada OPAR marka orijinal ürün dışında muadil takoz takarsak 3 ay sonra aynı lokurtunun tekrar başlayacağı konusunda beni uyardı.
Şimdi kafamı kurcalayan konu şu: Sadece takoz ve bilyayı değiştirip işi çözebilir miyiz, yoksa hazır ön takım sökülmüşken gazlı amortisörlerin kendisini, tabla fişeklerini ve viraj demir lastiklerini de komple sıfırlamak daha mı mantıklı olur? Daha önce bu Fiat Linea amortisör takozu sesi şikayetiyle sanayiye gidip kesin çözüm bulan var mı? Orijinal OPAR bilya takımı taktırsam ses tamamen kesilir mi yoksa bu kronik sorun kaç km sonra tekrar patlak verir? Önümüzdeki hafta uzun yola çıkacağım için yolda bırakmasından korkuyorum, tecrübeli ustalardan ve araç sahiplerinden tavsiye bekliyorum.