Ustalar selam, 2013 model 1.5 dCi Megane 3 aracım var, şu an 195.000 km’de. Yaklaşık üç aydır arabadan çektiğimi bir ben bir Allah bilir. Olay ilk başlarda sabahları geç çalışma ve gaza basınca tekleme ile başladı. Sanayiye götürdüm, usta EGR valfi dolmuş dedi, temizledik ama dikiş tutmadı. Bir hafta sonra araç seyir halindeyken aniden stop etmeye başladı. Tekrar gittiğimde bu sefer krank pozisyon sensörü arızalı dediler, parçayı orijinaliyle değiştik. Tam çözüldü derken dün araç yolda giderken pat diye Enjeksiyonu Kontrol Ettirin uyarısı verdi ve araç kendini koruma moduna alıp 2000 deviri geçmemeye başladı.
Bugün sanayide bilgisayara bağlattım, usta kablo tesisatında oksitlenme olduğunu ve motor ECU beyninin nem alıp sapıttığını söyledi. Komple tesisatın revize edilmesi, sensörlerin tekrar taranması ve belki de beynin değişmesi gerektiğini, bana en az 40-50 bin liraya patlayacağını açık açık söyledi. Zaten son 6 ayda sanayide bıraktığım paranın haddi hesabı yok, rölanti dalgalanması ayrı dert, turbonun ötmeye başlaması ayrı dert. Ustaların ağız kokusunu çekmekten ve arabanın lifte kaldırılmasını izlemekten artık ruh hastası oldum.
Aracı bu haliyle yaptırıp ya da masrafını düşüp derhal satacağım. Artık dizel karmaşasından ve sanayiden uzak durup, kafamın rahat edeceği benzinli veya LPGli bir araca geçmek istiyorum. İkinci elde sorunsuzluk, dayanıklılık ve ustasızlık anlamında kafama takılan tek bir soru var: Honda Civic mi Toyota Corolla mı tercih etmeliyim? Hangisinin atmosferik motoru ve otomatik şanzımanı uzun kilometrede dert açmaz, hangisi beni sanayiden tamamen kurtarır? Tecrübesi olan arkadaşlardan acil fikir bekliyorum.