Sıkıntı yaklaşık 3 hafta önce başladı. Araç 2018 model Golf 7.5 1.6 TDI, şu an 128.000 kmde. Normalde ışıklarda veya trafikte durduğum an tık diye stop eder, debriyaja basmamla saniyesinde çalışırdı. Son zamanlarda kadranda start-stop simgesinin üzerinde çapraz çizgi çıkmaya başladı ve sistem hiçbir şekilde devreye girmiyor. Havalar ısındı, klima açık desem klimayı tamamen kapatıp fanları sıfırlayarak deniyorum yine tık yok. Yolda giderken ekranda sürekli Araç enerji gereksinimi yüksek uyarısı verip duruyor.
Geçen hafta tanıdık sanayi ustasına götürdüm, aracı bilgisayara bağladık. Beyinde net bir arıza kodu düşmemiş fakat canlı değerlere baktığımızda akü şarj durumunu %65 civarında gösteriyor. Üzerindeki Varta AGM aküyü takalı daha 1.5 sene olmadı. Alternatör şarj voltajını ölçtük, 14.2 Volt basıyor yani şarj dinamosu sağlam görünüyor. Usta, akü kutup başındaki IBS sensörü (akü denetim sensörü) oksitlenme yapmış olabileceğini ya da konjektörün voltajı yanlış okuduğunu söyledi. Kutup başını söküp kontak spreyi ile temizledik, adaptasyon sıfırlaması yaptık ama dükkandan çıkar çıkmaz yine aynı hatayı verdi.
Açıkçası durduk yere bu start stop devreye girmiyor neden bir türlü netleştiremedik. Fren müşürü arızalandığında veya DPF rejenerasyon yaparken de bu sistemin kendini kilitlediğini duydum ama araçta ne çekiş düşüklüğü var ne de rejenerasyon fan gürültüsü. Motor beyni (ECU) voltajı yetersiz algıladığı için mi güvenlik amacıyla sistemi devre dışı bırakıyor yoksa yazılımsal bir kilitlenme mi var çözemedim. Benzer bir durumla karşılaşıp IBS sensörü veya başka bir parçayı değiştirerek sonuca ulaşan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.