Geçen ay memlekete giderken otobanda başıma bir dert açıldı, hala uğraşıyorum. Aracım 2012 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT benzinli, şu an 185.000 km’de. Yokuş yukarı çıkarken birden motor sarsılmaya başladı ve gaz pedalına dip gaz yüklendiğim halde araç tepki vermedi. Özellikle 2000-3000 devir arasında araba gaz yemiyor tekleme yapıyor, sanki arkadan biri arabayı çekiyormuş gibi yığılıp kalıyor. Kenara çekip stop ettim, 5 dakika bekleyip tekrar çalıştırınca bir süre normal gidiyor ama devir yükselince veya yüke bindikçe aynı sıkıntı tekrarlıyor.
Sanayiye götürdüm, bilgisayara bağladık 3. silindirde misfire (ateşleme kaçırma) hatası verdi. Usta direkt bujileri ve ateşleme bobinini değiştirdi, sorun çözüldü sanıp dükkandan çıktım ama 20 km gitmeden aynı sarsıntı yine başladı. Başka bir ustaya gittim, bu sefer boğaz kelebeği temizliği yapıldı ve MAF sensörü kontrol edildi. Sensör soketinde hafif oksitlenme var deyip kontakt spreyle temizlediler. Hatta EGR valfi tıkanmış olabilir diyip söktürüp baktırdım ama adamakıllı bir düzelme olmadı. Her usta farklı bir şey söylüyor, parayı parçalara gömdüm ama dert bitmedi.
Şu an araç soğukken daha az yapıyor ama motor ısınınca, özellikle şehir içi dur-kalklarda resmen çileye dönüşüyor. Benzini sürekli aynı istasyondan alıyorum, yakıt pompası basıncından ya da krank mili konum sensöründen şüphelenmeye başladım. Başından böyle bir olay geçen, benzinde bu şekilde yığılma ve silkeleme sorununu nokta atışı çözen var mı? Hangi parçaya veya tesisata odaklanmam lazım, tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.