2015 model Ford Focus 1.6 TDCi manuel aracım var, şu an 188.000 kmde. Geçen hafta uzun yola çıkmadan önce benzinlikte havaları nizami şekilde kontrol edip önlere 33, arkalara 31 bastım. Otobana çıktıktan 20-30 km sonra kadranda durup dururken ikaz ikonu belirdi. Hemen ilk benzinliğe çekip dijital havayla tekrar baktım, basınçlar milim şaşmamış. Ancak yol bilgisayarında lastik sensörü sönmüyor havada eksik değil ama sistem ısrarla düşük basınç uyarısı vermeye devam ediyor. Teyp ekranındaki TPMS sıfırlama menüsünden defalarca kalibrasyon yaptım, basınçlar kaydedildi uyarısı çıkıyor fakat 5 dakika geçmeden o sarı lamba kadranda tekrar çakıyor.
İşin içinden çıkamayınca bizim sanayideki oto elektrikçiye götürdüm. Ekipmanla bağlayıp OBD üzerinden arıza kodlarına baktılar, sağ arka tekerdeki TPMS sensörü düzensiz sinyal veriyor dediler. Sıfır yan sanayi sensör taktık, yine düzelmedi. Bu sefer usta ABS beyni tekerlek hız sensöründen gelen veriyi yanlış okuyor olabilir ya da soketlerde oksitlenme vardır dedi. Sigorta kutusunu, subap gövdelerini, hattın rölesini kontrol ettik ama görünürde hiçbir problem yok. Hatta lastiklerin havasını tamamen indirip sıfırdan 35 psi basarak resetlemeyi denedik, banamısın demedi. Usta en son bunun alıcı modülünde veya konfor beyninde temassızlık var deyip uğraşmak istemedi, başından savdı.
Aranızda bu tarz saçma bir durumla karşılaşan veya çözen var mı? Yani basınçlar nizami, tekerlerde kaçak yok ama lastik sensörü sönmüyor havada eksik değil ama bu arızayı göstergeden bir türlü silemiyoruz. Önümüzdeki ay muayene var, bu ikaz lambası yanarken aracı muayeneden de geçirmiyorlar bildiğim kadarıyla. Kablo tesisatından mı, frekans çakışmasından mı yoksa tekerin içindeki pilli sensörün ömrü bittiği için mi yapar? Anlayan ustalardan ve daha önce başına gelen arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.