Aracım 2016 model Renault Megane 4 Touch paket, şu an 148.500 kmde. Geçen hafta uzun yola çıkmadan önce benzinlikte durup dört tekerin de havasını fabrika verisine göre 32 PSI olarak ayarladım. Yola çıktıktan yaklaşık 20 kilometre sonra kadranda aniden sarı ikaz lambası yandı ve ekranda Lastik Basıncını Kontrol Edin uyarısı belirdi. Hemen ilk dinlenme tesisine çekip dijital manometreyle tekerleri tek tek tekrar ölçtüm, hepsi eksiksiz 32 PSI çıkıyor. Yani görünürde hiçbir fiziki sıkıntı yok, lastik sensörü sönmüyor havada eksik değil ama göstergedeki o gıcık ikaz ışığı bir türlü gitmiyor. Direksiyondaki tuştan SET TPMS yapıp hafızaya almaya çalışıyorum, ekranda öğreniyor diyor, bip sesi geliyor fakat 10 saniye sonra uyarı küt diye tekrar ekrana düşüyor.
Ertesi gün tanıdık bir oto elektrikçiye götürdüm. Aracı bilgisayara bağlayıp diagnostik tarama yaptık, sol arka tekerdeki TPMS sensöründen sinyal alınamadığı uyarısını verdi. Usta jantı söküp sibop tarafını inceledi, dışarıdan bakınca darbe veya kırık görünmüyor. Ya sensörün kendi içindeki pil bitti ya da tekerin iç kısmında kalan elektronik devrede oksitlenme olduğu için araç beynine frekans gönderemiyor dedi. Sigorta kutusuna da baktık, TPMS hattına bağlı sigortada atma falan yok ama konfor beyni (UCH) sensörü görmediği için hata kodunu hafızadan silmeye kesinlikle izin vermiyor.
Açıkçası durduk yere tek bir sensör yüzünden yetkili servise gidip dünya para ödemek istemiyorum. Yan sanayi muadil bir TPMS sensörü alsam araç beyni bunu kendiliğinden tanır mı, yoksa cihazla OBD üzerinden kodlama yapmak şart mıdır? Bir de bu sensörlerin pillerinin değişimi mümkün mü yoksa direkt komple sibop sensörüyle birlikte mi değişmesi gerekiyor? Benzer sorunu yaşayıp çözebilen veya pratik bir yol bilen varsa tecrübelerini paylaşırsa çok makbule geçer, haftaya muayene var bu ışık yüzünden ağır kusur yazmasınlar.