2011 model 220.000 km’de Ford Focus 1.6 TDCi aracım var. Son birkaç aydır özellikle gece sürüşlerinde önümü hiç göremediğimi fark ettim. Aydınlatma zayıflayınca ilk iş sigorta kutusunu ve far duy bağlantılarını kontrol ettim, ampulleri de yeni halojen ampullerle değiştirdim. Ancak sorun elektrik tesisatında ya da ampulde değilmiş; farın dışındaki polikarbon cam yüzeyi güneşten ve hava şartlarından dolayı aşırı derecede oksitlenme yapmış, üzeri sararıp mat bir tabakayla kaplanmış.
Geçen gün sanayiye uğradım, kaportacıya gösterdim. Adamlar sulu zımpara, pasta cila ve kloroform uygulaması için dünya kadar para istediler. Alt tarafı plastik bir parçanın yüzeyini parlatacaklar ama fahiş fiyat çekiyorlar. İnternette ve sosyal medyada birkaç videoya denk geldim, millet beyazlatıcı diş macunu ve mikrofiber bezle sürüp pırıl pırıl yapıyor. Aklıma takıldı, far parlatma diş macunu ile yapılır mı gerçekten, yoksa bu sadece geçici bir göz boyama mı?
Diş macununun içindeki mikro tanecikler polikarbon yüzeydeki orijinal vernik tabakasını tamamen çizer mi diye korkuyorum. Sonuçta kılcal çizikler oluşursa güneş altında farlar 2 haftada eskisinden daha sarı ve mat bir hale gelebilir. Aranızda bu yöntemi kendi arabasında deneyen var mı? Diş macunu uyguladıktan sonra üzerine koruyucu bir cila atmak gerekir mi, yoksa doğrudan sanayide kloroform yaptırmak daha mı mantıklı? Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.