Bizim 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (215.000 kmde) son iki haftadır sabahları ilk çalıştırmada ciddi şekilde saçmalamaya başladı. Kontağı çeviriyorum, kızdırma ışığının sönmesini bekleyip marşa basıyorum ama gıv gıv gıv edip en az 8-10 saniye marş bastıktan sonra ancak zorla alıyor. Hava çok soğuk olmasa bile durum değişmiyor. Araç ilk çalıştığı an arkadan hafif gri-beyaz karışımı çiğ yakıt dumanı atıyor ve sallantılı çalışıyor. 10-15 saniye sonra rölanti düzeliyor ve gün içinde bir daha asla bu sorunu yapmıyor, tek marşta alıyor. Günlerdir kafayı yemek üzereyim, internette araba sabahları zor çalışıyor sebebi ne olabilir diye bakmadığım yer kalmadı.
Geçen hafta sanayiye bizim ustaya götürdüm. İlk önce aküden şüphelendik ama akü voltajı ölçümde sağlam çıktı, şarj dinamosunda da sıkıntı yok. Bilgisayara bağladığımızda krank mili konum sensörü düzensiz sinyal arızası vermişti, usta o anlık voltaj düşüklüğündendir deyip arıza kodunu sildi. Ardından kızdırma bujileri söküldü, iki tanesi patlak çıkınca tamam bulduk arızayı dedik ve takımı sıfır Bosch marka ile değiştirdik. Yakıt kütüğü üzerindeki geri dönüş valfi kaçırıyor olabilir diye onu da kontrol ettik. Bütün bu işlemlerden sonra tamamdır deyip aracı aldım ama ertesi sabah ilk marşta yine aynı çileyi çektim, hiçbir şey değişmemiş.
Şimdi usta enjektörleri söküp teste göndereceğiz, belki de mazot kütüğündeki basınç gece boyunca geri kaçıyordur diyor. Kimisi de mazot filtresinin contalarından hava alabileceğini söylüyor. Başına böyle bir arıza gelen, bu dertten anlayan var mı? Gerçekten araba sabahları zor çalışıyor sebebi enjektör işemesi veya sistemin hava yapması mıdır? Pompa-enjektörcüye girmeden önce nokta atışı tecrübesi olan varsa fikir verirse çok sevinirim, durduk yere sanayide dünyayı bayılmayalım.