Bizim 2011 model 1.6 TDCi Ford Focusla (şu an 188.000 kmde) son iki haftadır sinir bozucu bir arızayla uğraşıyorum. Özellikle dar sokaklarda park ederken ya da U dönüşü yaparken direksiyonu tam kırınca sürtme sesi geliyo bi bakın. Düz yolda giderken ya da tatlı virajlarda en ufak bir tıkırtı yok ama ne zaman ki direksiyonu sağa veya sola tam dayasam, sanki tekerlek davlumbaza sürter gibi metalik bir gıcırtı ve sürtünme sesi geliyor.
Gittim bizim sanayideki ustaya, arabayı lifte kaldırdık. İlk başta z-rotlar ya da rotil aşınmıştır dedi, ön takımı komple elden geçirdik. Rot başlarında hafif boşluk varmış değiştirdik ama ses banamısın demedi, aynen devam ediyor. Usta en son direksiyon kutusu veya direksiyon pompası basınç valfi kasıntı yapıyor olabilir dedi. Tam kırdığında hidrolik basıncı tepe noktasına çıktığı için içindeki rulman yapıyordur diyor ama emin olamadı. Bir başka usta da amortisör kule bilyası kilitlenmiş, helezon yayı çevirirken sürtüyordur dedi.
Aracın direksiyon hidrolik yağı seviyesi tam, sistemde görünürde bir oksitlenme veya kaçak da yok. Geçen ay aks körüğü yırtıldığı için değişmişti, acaba aks kafası mermileri mi bozuldu diye de kıllanmıyorum değil. Boşu boşuna sağlam direksiyon kutusunu revizyona gönderip dünyalar kadar para ödemek istemiyorum. Daha önce aracında benzer bir problem yaşayan, nokta atışı şu parçadandır diyebilecek tecrübeli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.