Bütçe meselesinden dolayı piyasada düzgün hususi araç bulamayınca sarıdan dönme araçlara bakmaya başladım. Mahalleden bir tanıdığın vesilesiyle 2013 model Fiat Linea 1.3 Multijet Euro 5 motor bir araç buldum. Arabanın kadranda 420.000 km yazıyor ama geçmişini kurcaladığımda muhtemelen kadrana müdahale edilmiş, gerçek kilometresi Allah bilir kaçta. Aracın kaportasında sarı kaplama söküldükten sonra beyaza fırın boya atılmış, büyük bir kaza kaydı veya direkte podyede işlem görünmüyor ama sonuçta yıllarca İstanbul trafiğinde dur-kalk yapmış, gece gündüz çalışmış bir ticari geçmişi var.
Geçen gün arabayı almadan detaylıca baksın diye tanıdık bir ustaya götürdüm. Aracı obd cihazına bağladığımızda direkt olarak EGR valfi konum arızası ve krank mili sensörü sinyal yok hatası verdi. Motor kaputunu açıp detaylı incelediğimizde, ana sigorta kutusu soketlerinde ve motor içi kablo demetinde aşırı derecede oksitlenme biriktiğini fark ettik. Usta, kablo tesisatının sıcaktan gevremiş olduğunu, yarın bir gün motor beyni tarafına yanlış voltaj gidip beyin yakma riski taşıdığını söyledi. Ayrıca araç hafiften siyah duman atıyor ve turbo basınç sensörünün çevresinde ciddi bir yağ terlemesi var.
Ustaya sorduğumda bu arabanın elektrik tesisatına el atarsak sanayiden çıkamazsın, mekaniği toplanır ama elektroniği dikiş tutmaz diyerek gözümü korkuttu. Diğer taraftan bütçem maksimum 230-250 bin TL bandında ve bu paraya eli yüzü düzgün hususi bir araç bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Şimdi bu şartlar altında, ufak tefek sensör değişimleri ve tesisat revizyonu göze alınarak taksi çıkması araba alınır mı? Aranızda daha önce bu kilometrede ticari geçmişi olan bir araç alıp toplayan, sanayi yollarında rezil olmadan uzun süre binen var mı? Tecrübeli arkadaşların ve ustaların mantıklı tavsiyelerine çok ihtiyacım var.