Aracım 2013 model 1.6 TDCi Ford Focus, şu an 185.000 kmde. Yaklaşık 2-3 hafta önce başlayan ve günden güne artan can sıkıcı bir ses sorunu var. Özellikle 1800-2000 devir bandında gaza hafif yüklenip turboyu doldurmaya başladığım an, kaputun altından adeta bir ambulans sireni gibi ince bir ıslık sesi gelmeye başlıyor. Motor soğukken bu ses çok daha belirgin hissediliyor, araç ısınınca biraz hafiflese de gaza her basışımda kendini belli ediyor.
Geçen hafta tanıdık bir özel servise götürdüm. Usta ilk başta intercooler hortumu çatlamış ya da kelepçeden hava kaçırıyor olabilir dedi. Aracı kaldırıp altını üstünü inceledik ama hortumlarda en ufak bir kaçak veya yağ terlemesi bulamadık. Duman testi de yaptık, kaçak çıkmadı. Aracı cihaza bağladığımızda MAP sensörü canlı değerlerinde anlık basınç dalgalanması görünüyor fakat kadranda herhangi bir arıza lambası yakmıyor. Usta N75 elektrovalf ya da wastegate kütlesinde takılma olabileceğini, turbo milinde de az bir şey eksenel boşluk olduğunu söyleyip bunlarda bu ses kronik, idare eder dedi ve beni yolladı.
Ancak son birkaç gündür yokuş tırmanırken araçta belirgin bir çekiş düşüklüğü ve dip gazda arkadan hafif siyah duman atma başladı. Ustanın rahatlığına güvenemedim, kafam çok karışık. Sizce bu km ve yaştaki bir dizelde turbo ıslık sesi normal mi yoksa pallere yağ sürtmesi mi yapıyor? Bu şekilde binmeye devam etsem turbo mili kesip motora parça kaçırır mı, yoksa vakit kaybetmeden turbo revizyonu mu yaptırmalıyım?