2011 model Volkswagen Golf 6 1.6 MPI düz motor aracımla (198.000 kmde) bir süredir rölantide hafif dalgalanma ve ışıklarda dururken arabanın silkkelemesi şikayetim vardı. Sanayideki ustama götürdüm, bilgisayara bağladık ama net bir arıza kaydı vermedi. Usta kelebeğin içi kurum bağlamıştır, söküp balata spreyiyle pırıl pırıl yapalım bir şey kalmaz dedi. Parçayı söktük, cidden içi kapkara olmuştu, güzelce temizleyip yerine taktık. Fakat ne olduysa tam olarak bundan sonra oldu. Araç şu an marşa bastığım an 1500-2000 devir arasında takılı kalıyor, kendi kendine gaz verip duruyor. Usta dükkandaki universal arıza tespit cihazını bağladı ancak boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon işlemini bir türlü tamamlayamadı, cihaz sürekli adaptasyon başarısız hatası verip işlemi yarıda kesiyor.
Sanayide gezmediğim dükkan, göstermediğim usta kalmadı desem yeridir. Kimi diyor ki temizlerken içindeki potansiyometre miline sprey kaçmış, kelebeği bozmussunuz yenisi alınacak, kimi diyor ECU yani motor beyni kelebeğin yeni konumunu okuyamıyor, beynin sıfırlanması lazım. Oto elektrikçi bir usta da soket oksitlenmesi veya kablolarda temassızlık olabilir diye soketleri temizledi, sigorta kutusunu kontrol etti ama hiçbir değişim olmadı. MAP sensörü değerlerine baktık normal, kaçak hava alıyor mu diye emme manifoldu etrafına duman testi yaptık hiçbir yerden hava da emmiyor. Akü kutup başını söküp bütün gece beklettim, sabah kontağı açıp 5 dakika bekledim kendi kendine öğrensin diye ama araba hala 1800 devirde çalışıyor, vitese takıp ayağımı debriyajdan çekince araç gaza basmadan kendi kendine yürüyor.
Daha önce bu araçlarda boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon tutmaması sorunuyla karşılaşıp çözen var mı? Gerçekten sırf bu adaptasyon yüzünden çalışır durumdaki parçayı çöpe atıp sıfır boğaz kelebeği mi almam gerekiyor yoksa VAG-COM VCDS kablosuyla falan yapılması gereken özel bir kanal kodlaması veya prosedürü mü var? Motor sıcaklığı 90 dereceye ulaşmadan cihaz adaptasyon almaz diyenler oldu ama araba zaten rölantisi yüksek olduğu için durduğu yerde hemen ısınıyor, yine de kalibrasyon yapamıyoruz. Ustalar da işin içinden çıkamadı, fuzuli yere parçacıya dünya para kaptırmadan bu derdi çözmenin bir yolu varsa tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.