Arkadaşlar sa, aracım 2011 model 1.6 Ti-VCT benzinli Ford Focus, şu an 185.000 kmde. Son 2-3 haftadır havaların soğumasıyla birlikte çok can sıkıcı bir sorunla uğraşıyorum. Araç sabahları ilk marşta tek tıkta gayet güzel çalışıyor, rölantide 1100 devir civarında kendi kendine çalışmaya devam ediyor. Ancak yola çıkmak için ayağımı debriyajdan çekip hafifçe gaza bastığım an devir bir anda dip yapıyor ve sabahları soğuk motor gaza basınca stop ediyor. Tekrar çalıştırıp hiç gaza dokunmadan 3-4 dakika rölantide ısınmasını beklersem sorun kalmıyor, gün içinde motor sıcakken de zerre tekleme yapmıyor.
Geçen hafta sanayiye bizim ustaya götürdüm. Bilgisayara bağladık fakat cihaza düşen net bir arıza kodu veya yanan bir arıza lambası yok. Usta ilk etapta boğaz kelebeği kirlenmiştir dedi, söküp balata spreyiyle güzelce temizledi ve ardından adaptasyon yaptı. Birkaç gün dene bakalım dedi ama ertesi sabah durum yine birebir aynı. Sonrasında MAF sensörü (hava akış metre) fişini çekip denedik ama yine fark etmedi. Başka bir usta ise soğutma suyu sıcaklık sensörü (ECT) beyine yanlış değer gönderiyor olabilir, motor soğuk olmasına rağmen sıcakmış gibi algılayıp fakir karışım yaptığı için gaz verince boğuluyordur dedi.
Ateşleme sisteminden şüphelenip bujileri ve kabloları sıfırladım, yakıt filtresi de yeni değişti. Benzin pompası basıncını henüz ölçtürmedim ama motor ısınınca canavar gibi çekmesi kafamı karıştırıyor. Rölanti kontrol valfi ya da MAP sensörü oksitlenmesi böyle bir probleme yol açar mı? Benzer bir olay yaşayıp nokta atışı çözen var mı, parça deneme yanılma yapmadan önce tam olarak nereye baktırmamı tavsiye edersiniz?