2012 model Megane 3 1.5 dCi aracımla geçen hafta yağmurlu havada ciddi bir kayma tehlikesi atlattım. Araç şu an 215.000 kmde, hafif ıslak zeminde fren pedalına biraz sert basınca hemen ABS sensörü devreye giriyor ve araç kızaklayıp durmakta çok zorlanıyor. Geçen gün sanayiye rot-balans ustasına götürdüm, ön takıma baktı; salıncaklar, rot başları ve fren balataları gayet iyi durumda dedi. Fakat araç düz yolda bile hafif frende yanal kayma yaptığı için usta lastiklerin diş derinliği iyi görünse bile ciddi bir kauçuk sertleşmesi (bayatlama) yaşanmış olabileceğini söyledi.
Usta Bu lastiklerin dişine aldanma, büyük ihtimalle 5-6 yıllık lastik, hamuru taş gibi olduğu için yolu tutmuyor dedi ama o an dükkan çok kalabalık olduğu için tarihine detaylı bakamadık. Eve gelip garajda jantların etrafındaki yazıları fenerle tek tek inceledim. Yanak kısmında bir sürü rakam, PSI değerleri, yük endeksleri vesaire var ama hangisinin imalat yılı ve haftası olduğunu bir türlü çözemedim. Tam olarak bu lastik üretim tarihi nerede yazar, yanağın dışa bakan yüzeyinde mi yoksa jantın içe bakan tarafında mı kalıyor?
Sol ön lastikte kabartmalı oval bir çerçevenin içinde bazı sayılar gördüm ama DOT kodunun devamındaki 4 haneli sayı hangisi emin olamadım. Aracın fren mesafesini ve yol tutuşunu riske atmamak için gerekirse 4 lastiği de takımla değiştireceğim fakat önce üzerindekilerin tam yaşını kesinleştirmem gerekiyor. Bu yanak üzerindeki imalat kodunu tam olarak nereden ve nasıl okuyabilirim, detaylı tarif edebilecek var mı?