Bizim emektar 2006 model Opel Astra H 1.6 Twinport (218.000 kmde) son birkaç gündür iyice kafayı yemeye başladı. Geçen hafta sabah işe gitmek için kontağı açtım, marş gayet güzel basıyor ama motor bir türlü ateşlemiyor. Normalde sıralı sistem olduğu için araç ilk benzinde çalışıp ısınınca otomatik gaza geçmesi lazım ama tık yok. LPG düğmesine basılı tutarak direkt gazda çalıştırma moduna aldım, araç tek marşta sorunsuz saat gibi çalıştı. Anlayacağınız araba benzinde çalışmıyor lpg de çalışıyor, gazda giderken hiçbir tekleme, rölanti dalgalanması veya çekişten düşme yok ama iş benzine gelince araba çalışmıyor.
Sorun ilk başladığında sanayideki kendi ustama götürdüm. Önce benzin pompası yandı sandık, arka koltuğu kaldırıp depodan ses geliyor mu diye dinledik. Kontağı ilk açtığımda pompanın o benzin basma sesi çok zayıf geliyor ya da bazen hiç gelmiyor. Usta ölçüm aletiyle baktığında benzin pompası rölesi tarafında elektrik olduğunu söyledi ama tesisat soketlerinde oksitlenme olabileceğinden şüphelendi. Enjektör kütüğü üzerindeki siboptan benzin hat basıncını kontrol etmek istedik, basınç kontrol sibobuna basınca dışarı hemen hemen hiç benzin fışkırmadı. Sigorta kutusundaki ilgili sigorta sağlam, LPG rölesi ve benzin kesici valf tarafında mı bir sıkıntı var yoksa depo içi pompa mı bitti tam kestiremedik.
Usta kalırsa hiç uğraşma direkt pompayı ve şamandırayı komple değiştirelim diyor ama parçaya işçilikle birlikte ciddi bir rakam çekiyor. İnternette araştırırken bazı arkadaşların LPG emülatör kablolarının oksitlenmesi veya LPG beyni arızası yüzünden benzin enjektörlerinin sinyal alamadığını okudum. Aranızda daha önce bu şekilde araba benzinde çalışmıyor lpg de çalışıyor sorunu yaşayıp nokta atışı çözüm bulan var mı? Boş yere pompayı değiştirmeden önce kontrol ettirmem gereken başka bir sensör veya elektrik aksamı var mıdır?