Bizim 2012 model 1.6 TDCi Ford Focus (şu an 210.000 kmde) son 2-3 haftadır sabahları ilk marşta aşırı zorlanmaya başladı. Hava çok soğuk olmasa bile kontağı çevirdiğimde marş motoru dönüyor, gıy gıy gıy diye uzun uzun çeviriyor ama motor bir türlü ateşleyip çalışmıyor. Ancak 3. ya da 4. denemede gaza hafifçe dokunarak zorla çalıştırabiliyorum. Çalıştıktan sonra ilk 5-10 saniye hafif bir sarsıntı ve beyazımsı bir duman atıyor, sonra rölanti normale dönüyor. Gün içinde motor ısındıktan sonra stop edip tekrar bastığımda ise tek marşta saat gibi alıyor. İnanın araba sabahları zor çalışıyor sebebi nedir bir türlü çözemedik, her sabah acaba yolda kalacak mıyım stresi yaşamaktan bıktım.
Gittiğim ilk usta direkt akü bitik dedi ama ölçüm yaptırdım, akünün voltajı ve marş basma gücü gayet yerinde çıktı. Şarj dinamosunda da bir sıkıntı yok. Sanayide başka bir ustaya götürdüm, depodan gelen yakıt hattında hava olabileceğini söyledi. Mazot filtresini orijinaliyle değiştirdik, filtre kütüğü üzerindeki geri dönüş valfi ve contaları kontrol edildi ama sabahki problem aynen devam ediyor. Bilgisayara bağladığımızda da net bir arıza kodu düşmüyor, sadece anlık yakıt rayı basıncı ilk marşta olması gerekenden düşük görünüyor. Geçen gün bir elektrikçi krank mili konum sensörü ya da eksantrik sensöründe oksitlenme olabilir, beyne yanlış devir sinyali gittiği için mazot pompasını geç tetikliyordur dedi ama kesin konuşmadığı için parçayı boş yere değiştirmek istemedim.
Aklıma kızdırma bujileri geliyor ama hava 15-18 derece civarındayken bile bu sıkıntıyı yapması normal mi bilemiyorum. Bir de henüz enjektörlerin geri dönüş testini (geri akış testi) yaptırmadım, acaba gece boyunca enjektörler kaçırma yapıyor da ray basıncı mı düşüyor? Aranızda bu motor tipinde benzer bir sorun yaşayan, nokta atışı şu parçadandır diyebilecek var mı? Sensör, buji veya pompayı deneme yanılma yoluyla değiştirip sanayide boş yere para saçmak istemiyorum, tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.