Sarı kaplaması sökülmüş, mahalleden bir tanıdığın getirdiği 2015 model Fiat Linea 1.3 Multijet bir araç var. Göstergede km 460.000 yazıyor, zamanında İstanbulda sarı taksi olarak çalışmış ama son 2 senedir hususi olarak kullanılıyormuş. Fiyatı muadillerine göre neredeyse yarı yarıya uygun olduğu için bütçeme tam oturuyor. Çevremdeki herkes direkt sakın bulaşma diyor ama bütçe kısıtlı olunca insan ister istemez düşünüyor. Aklımı kurcalayan en büyük soru gerçekten bu devirde taksi çıkması araba alınır mı, yoksa alıp sanayiden çıkamaz mıyız?
Aracı almadan önce fikir olsun diye dün tanıdık bir ustaya götürdüm, lifte kaldırıp detaylıca baktık. Usta kaputu açar açmaz EGR valfi tıkalı, emme manifoldu kurum dolmuş, turboda da belirgin bir boşluk var dedi. Cihaza bağladığımızda ise krank mili sensörü kesintili arıza kodu verdi ve 3. silindirin kızdırma bujisi patlak çıktı. Motor rölantideyken hafif bir sarsıntı ve şıkırtı var, usta enjektör kütüğü aşınmış olabilir ya da şanzıman bilyası ötmeye başlamış dedi. Ayrıca direksiyon kutusundan hafif bir yağ sızıntısı var ve sigorta kutusu tarafında geçmişten kalma oksitlenme gözüme çarptı.
Usta bu arabanın ECU beyni dahil elektrik tesisatı zamanında kaplama yapılırken ve taksimetre sökülürken kurcalanmış, yarın bir gün yolda bırakır diye gözümü korkuttu ama araba aktif yürüyor, kliması buz gibi soğutuyor. Şanzıman geçişlerinde cırtlama yok. Benim niyetim uygun fiyata kapatıp 30-40 bin TL harcayarak en azından motor mekanik aksamını toparlayıp 2-3 sene binmek. Sizce sanayide enjektör revizyonu yapıp yürüyen aksamı yenilesem başımı çok ağrıtır mı? Daha önce bu şekilde sarıdan çıkma araç alıp toplayan, kullanan var mı? Gerçekten taksi çıkması araba alınır mı yoksa astarı yüzünden pahalıya mı patlar, tecrübeli arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.