Bizim 2008 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT aracımda yaklaşık iki haftadır bir türlü çözemediğimiz gıcık bir arıza var. Araba şu an 245.000 km’de ve üzerinde 5 senelik Atiker sıralı sistem takılı. Sabahları veya motor tamamen soğukken ilk çalıştırmada benzinle çalışırken hiçbir sorun yok, tık diye alıyor. Ancak motor ısısını alıp araç gaza geçtiği an feci şekilde tekleme, rölantide dalgalanma ve trafikte dur kalk yaparken stop etme eğilimi başlıyor. İnternette arama yaparken LPG regülatör arızası belirtileri konusuna denk geldim ve yaşanan durumların benim arabayla birebir örtüştüğünü gördüm. Kaputu açıp incelediğimde regülatörün gövdesinde hafif buzlanma/karlanma olduğunu ve motor genleşme suyunda belirgin bir lpg kokusu kaldığını fark ettim.
Dün sanayideki gazcıya götürdüm, aracı cihaza bağladık. LPG beyni üzerinden okunan basınç değerleri adeta çıldırmış durumda. Basıncın sabit 1.1 - 1.2 bar civarında kalması gerekirken anlık olarak 1.9 bar’a fırlayıp ardından 0.6 bar’a kadar düşüyor. Usta ilk önce tesisattaki kesici valf kısmında tıkanıklık ya da kablo soketlerinde oksitlenme var mı diye kontrol etti fakat elektrik aksamında veya rölede sorun çıkmadı. Sonrasında MAP sensörü ve soğutma suyu sıcaklık sensörü değerlerini ölçtük, onlar da sağlam çıktı. En son usta regülatör diyaframı sertleşmiş ya da delinmiş, soğutma suyuna gaz karıştırıyor, basıncı regüle edemediği için de manifolda aşırı gaz bocalayıp aracı boğuyor dedi. Nitekim gösterge panelinde de P0171 fakir karışım arıza lambası yakıyor.
Daha önce bu tarz LPG regülatör arızası belirtileri yaşayıp çözüm bulan var mı? Usta regülatör diyafram tamir takımı değişimi önerdi ama forumlarda tamir takımlarının 5-10 bin km sonra tekrar patladığını, komple yeni regülatör almanın daha uzun ömürlü olacağını okudum. Aranızda diyafram değişimi yaptırıp verim alan oldu mu, yoksa direkt sıfır regülatör alıp taksak daha mı mantıklı olur? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.