2012 model 1.6 TDCi Ford Focus aracım var, şu an 218.000 kmde. Yaklaşık iki haftadır arabada bir türlü çözemediğim çok rahatsız edici bir sarsıntı ve gürültü başladı. Özellikle ilk çalıştırmada ve aracı stop ederken motor sanki yerinden fırlayacakmış gibi çalkalanıyor. Yokuş yukarı kalkış yaparken ya da 1. vitesten 2. vitese geçerken ayağımı debriyajdan çeker çekmez alt taraftan GÜM diye net bir vuruntu sesi alıyorum. Rölantide beklerken direksiyonda ve pedallarda aşırı bir karıncalanma var, hatta dikiz aynası bile titremekten arkadaki trafiği net göstermiyor.
Geçen hafta sanayiye götürdüm, ilk gittiğim usta sarsıntıyı görünce EGR valfi kurum bağlamıştır ya da boğaz kelebeği düzensiz hava alıyordur, motor o yüzden pürüzsüz çalışmıyordur dedi. Aracı bilgisayara bağladık fakat arıza lambası yakmadığı gibi hiçbir sensör hatası da vermedi. Baktık oradan değil, başka bir özel servise geçtim. Usta aracı life kaldırdı, levşeyle alt tarafları kastırdı. Şanzıman takozu sağlam duruyor dedi ama sağ taraftaki hidrolik takozun kauçuğunun yatmış olabileceğinden şüphelendi. Yine de net bir şey söyleyemedi, şimdi söküp bakmadan parça değişmeyelim, boşuna masraf açmayayım sana deyip gönderdi.
Benim kafam iyice karıştı, usta usta gezmekten de bıktım. Gerçekten motor kulağı koparsa nasıl anlaşılır, bunun gözle veya sürüş esnasında anlaşılabilecek kesin bir yöntemi yok mudur? Arabayı aniden gaza yüklendiğimde vites kolu bile gözle görülür şekilde geriye doğru esniyor. İçindeki hidrolik sıvı sızmışsa ya da kauçuk tamamen ayrılmışsa bunu anlamanın pratik bir yolu var mı? Yolda kalmaktan veya motor şasiye vurup daha büyük mekanik hasar açmasından korkuyorum, tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok makbule geçer.