2018 model 1.5 dCi Megane 4 aracım var, şu an 118.000 km’de. Yaklaşık 14 ay önce araca sanayide kapsamlı bir boya düzeltme, pasta cila ve polisaj işlemi yaptırıp üzerine 9H sertlikte olduğu söylenen bir seramik kaplama uygulatmıştım. Geçen gün aracı çift kova yöntemiyle kendim yıkarken fark ettim ki kaput ve tavan bölgesindeki su iticilik yani hidrofobi etkisi tamamen bitmiş. Su kaputun üzerinde öylece kalıyor, boncuklanma sıfır. Geçen hafta tavan kısmına düşen kuş pisliğini akşamına hemen temizlememe rağmen vernik tabakası üzerinde hafiften matlaşma ve hare lekesi bıraktığını görünce iyice kıllandım. Uygulamayı yapan dükkan 3 yıl garantili, boyayı taş gibi korur diye övmüştü ama 1 yılı biraz geçince performans çöp oldu.
İşin aslı canımı sıktı, bugün sanayide kaporta boya işi yapan başka bir ustanın yanına gittim. Usta dijital mikron ölçüm cihazı getirdi, panellerde boya kalınlık ölçümü yaptı. Vernik üzerinde koruyucu bir tabaka kalmadığını, uygulanan malzemenin muhtemelen benzinliklerdeki yüksek pHlı kostikli köpükler yüzünden söküldüğünü ya da ilk uygulamada kil çubuğu ve demir tozu temizliği tam yapılmadan sürüldüğü için yüzeye tutunamadığını söyledi. Hatta kaputtaki bazı derin dairesel çizikler bile aynen geri çıkmış. Usta şimdi boyayı tekrar kalın pastayla kesip, yüzeyi temizleyip sıfırdan malzeme sürmeyi öneriyor ama her sene boya verniğini inceltmek bana hiç mantıklı gelmiyor.
İşin uzmanı veya bu süreci yaşamış kişilere sormak istiyorum; Türkiye yol ve hava şartlarında kaliteli bir seramik kaplama ne kadar dayanır? İnternette ve firmaların broşürlerinde 3 yıl, 5 yıl yazıyor ama işin reel ömrü nedir? Bir de vernik tabakası tekrar polisaj makinesiyle inceltilmeden, sadece yüzeydeki oksitlenme ve demir tozu alınıp seramik katmanı tazelenebilir mi, yoksa illa sıfırdan pasta cila sürecine girmek şart mı?