Bizim 2011 model 215.000 kmdeki Renault Megane 3 1.5 dCi araçla son iki haftadır akıl almaz bir çile çekiyorum. Sabahları kontağı çevirdiğimde akü gayet güçlü, şarj dinamosunda sıkıntı yok, motor gır gır dönüyor yani marş basıyor ama araba çalışmıyor. İlk başlarda sadece soğuk havalarda yapıyordu, 3-4 defa marşa basınca nazlı nazlı da olsa alıyordu ama dün akşam iş çıkışı otoparkta çakıldı kaldı. Ne yaptıysam motor bir türlü ateşlemedi, marş motoru canla başla dönmesine rağmen araç bir türlü marş almadı. En son çekici çağırıp mahalleye kadar getirtmek zorunda kaldım.
Sanayideki kendi ustama götürdüm, aracı bilgisayara bağladık ama net bir arıza kaydı düşmemişti. Usta ilk etapta krank mili konum sensörü gitmiştir dedi, sıfır parçayla değiştirdik denedik ama durum yine aynı. Sonra yakıt hattına yöneldi; depodan öne mazot gelip gelmediğini kontrol etti. Sigorta kutusunu açtığında yakıt pompası rölesi ve çevresinde hafif bir oksitlenme fark etti, kontak spreyiyle temizleyip tekrar denedik ama maalesef tık yok. Enjektör geri dönüş hatlarına ve yakıt ray basıncına bakıldı, pompa basınç üretiyor gibi duruyor ama sistem izin vermiyor. Usta en son eksantrik sensörü ya da motor beyni (ECU) sinyal kesiyor olabilir deyip topu oto elektrikçiye attı.
Götürdüğüm elektrikçi de dükkan yoğun diye haftaya gün verdi, arabasız kaldım ortalıkta. Başına daha önce böyle bir arıza gelen ya da şuraya bakmadan boşuna parça değiştirme diyecek olan var mı? Marşın bu kadar diri ve güçlü basıp da aracın bir türlü çalışmamasının sebebi başka ne olabilir? Sanayide deneme yanılma yoluyla parça değişip durmaktan bıktım, tecrübeli arkadaşlardan nokta atışı tavsiye bekliyorum.