Bizim 2012 model 1.6 TDCi Ford Focus (185.000 kmde) son iki haftadır özellikle hafif frenlemelerde sağ ön taraftan gıcır gıcır bir metal sürtünme sesi vermeye başladı. İlk başlarda önemsemedim, araya taş kaçmıştır veya çamur pislik girmiştir geçer diye düşündüm ama dün akşam iş dönüşü dik bir yokuştan inerken pedala biraz sert basınca resmen vııırrkk diye demir demire sürter gibi çok çirkin bir ses gelmeye başladı. Aklıma takıldı, acaba gerçekten fren balatası bittiği sesinden anlaşılır mı yoksa bu ses disklerin çizilmesinden veya fren kaliperi kilitlenmesinden mi kaynaklanıyordur?
Bugün mahalledeki sanayiye uğradım, oradaki kalfa arabayı kaldırıp bakmadan direkt balatan sıfırlanmış, diski de yemişsin dedi geçti. Ama işin garip yanı benim göstergede ne balata ikaz fişi uyarısı yandı ne de ABS sensörü herhangi bir arıza kodu verdi. Fren hidrolik deposundaki seviye de tam ortada duruyor, bir eksilme yok. Başka bir ustaya gösterdim, o da fren kaliperi üzerindeki pistonun takılı kalmış olabileceğini veya fren valfi hattında bir sıkıntı yüzünden balatanın diske sürekli baskı yapıp oksitlenme ve aşırı ısınma yarattığını söyledi. Kafam iyice karıştı.
Daha önce böyle metalik cırtlama sesi duyup da diski tornalatmak veya değiştirmek zorunda kalan oldu mu? Ses tam olarak balata bittiğinde mi böyle çıkar yoksa balatanın arkasındaki ikaz sacı diske değmeye başladığı için mi bu gürültüyü yapıyordur? Gerçekten fren balatası bittiği sesinden anlaşılır mı, yoksa dükkana çekip tekeri sökmeden ve poryayı incelemeden kesin bir şey söylemek imkansız mı? Benzer durum yaşayan abilerim tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim, durduk yere sağlam diski çöpe atmayalım.