Geçen hafta yağmurlu havada otobanda 110-120 civarı seyrederken birden ekranda sarı kayma ikazı belirdi ve yol bilgisayarı direkt uyarı verdi. Aracım 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi Titanium, şu an 185.000 km’de. İlk başta önemsemedim, kenara çekip kontağı kapatıp açınca uyarı söndü. Ancak ertesi gün sabah işe giderken hafif bir çukura girdim ve ikaz ışığı bu sefer kalıcı olarak yandı. Şu an aracı çalıştırır çalıştırmaz orta konsoldaki ESP kapatma düğmesi hiç tepki vermiyor ve ekrandaki arıza lambası bir türlü sönmüyor.
Hafta sonu bizim sanayideki elektrikçiye götürdüm, aracı OBD cihazına bağladık. Bilgisayarda sağ ön teker hız sensörü sinyal arızası ve direksiyon açı sensörü kalibrasyon hatası verdi. Usta, yağmurlu günde alt takıma su kaçtığını, soket kısımlarında oksitlenme olabileceğini söyledi. Soketleri söküp temizlik spreyi sıktı, ardından sigorta kutusu üzerindeki ilgili sigortaları kontrol etti fakat arıza silinmesine rağmen dükkandan çıkıp 5 kilometre gitmeden lamba tekrar yandı. Hatta usta en son iş çözülmezse ABS beyni sökülüp revizyona gidecek dedi ama durduk yere beyni elletmek istemedim.
Aracın frenlemesinde veya gidişinde görünürde hiçbir sorun yok ama sistem kendini korumaya aldığı için virajlarda araç güven vermiyor. Bu tarz bir durumla daha önce karşılaşan oldu mu? Komple sensör değişimi mi yapmam lazım yoksa yazılımsal bir işlemle bu ESP devre dışı uyarısı nasıl düzelir? Boş yere ABS beynine veya pahalı parçalara para kaptırmadan önce aranızda nokta atışı çözüm önerisi olan varsa dinlemeye hazırım.