2015 model Opel Astra J 1.3 CDTI aracımla yaklaşık 3 aydır ciddi dertteyim. Araç 198.000 kmye gelince şehir içi kısa mesafe kullanımdan dolayı sürekli DPF tıkandı uyarısı vermeye başladı. Sanayideki usta DPF fark basınç sensörü ve EGR valfi arızası olduğunu, temizletmekle uğraşmak yerine doğrudan hem fiziki hem de ECU yazılımı üzerinden iptal ettirmemi tavsiye etti. Ben de ustaya güvenip filtre kutusunun içini boşalttırdım, yazılımcıya da beyinden EGR ve DPF iptali yaptırdım. İlk başlarda arabanın çekişi baya rahatladı, hatta yakıt biraz düştü gibiydi ama geçen hafta TÜVTÜRK muayenesine gidince tam anlamıyla duvara tosladım.
Muayene sırasında egzoz emisyon ölçümünde opasite (duman) değerleri aşırı yüksek çıktı ve araç emisyondan kaldı. Üstüne üstlük muayene istasyonundaki görevli kanalın altından bakarken egzoz susturucu tüpündeki kaynak izlerini ve iptali fark edip sisteme doğrudan kusur olarak işledi. Başlıkta da belirttiğim gibi şu an tam anlamıyla bir EGR ve DPF iptali muayene sorunu yaşıyorum. Sanayideki yazılımcıya geri gittim, Orijinal yazılımı geri yükleriz ama içi boşaltılmış parçayla sensörler hata verir, emisyondan yine geçemezsin diyor. Sıfır partikül filtresi ve EGR valfi fiyatları desen zaten uçmuş durumda, yan sanayisine bile dikey fiyat çekiyorlar.
Daha önce bu şekilde EGR ve DPF iptali muayene sorunu yaşayıp da bir şekilde çözüm bulan var mı? Orijinal parçaları almadan, muayene tekrarından geçebilmek için uygulayabileceğimiz geçici bir yöntem veya muayenelik dolgu/katalitik konvertör takma gibi bir çözüm bilen var mıdır? Egzoz katkısı döküp yüksek devirde duman attırıp gidin diyenler var ama kaynak izine takıldığım için emisyonu geçirsem bile alt kontrolden geçebilir miyim emin olamıyorum. Muayene tekrarına 18 gün kaldı, tecrübeli arkadaşlardan ve ustalardan acil tavsiye bekliyorum.