2014 model 1.6 TDCi Ford Focus aracımla ilgili ciddi bir çıkmazın içine girdim, araç şu an 215.000 kilometrede. Yaklaşık 8 ay önce gösterge panelinde sürekli motor arıza lambası yakıyor, araç gaz yemeyip koruma moduna geçiyordu. Sanayideki ustama götürdüğümde arıza tespit cihazına bağladık; diferansiyel basınç sensörü ve EGT (egzoz gazı sıcaklık) sensörünün aşırı kurum tıkanıklığı uyarısı verdiğini gördük. Düz yolda zorunlu jenerasyon denedik ama filtre ömrünü tamamladığı için kurtarmadı. Sıfır parçanın fiyatı fırlamış durumda olduğu için usta en pratik yol olarak DPFin içini mekanik olarak boşaltmayı ve ECU üzerinden yazılımsal olarak kapatmayı önerdi. Hazır el değmişken EGR valfi de kurum bağladığı için onu da yazılımla iptal ettirdik. Araç o günden beri çekiş olarak resmen rahatladı, yakıt tüketimi düştü ama asıl çile şimdi başlıyor.
Önümüzdeki ay TÜVTÜRK muayene randevum var ve son günlerde forumlarda yazılanları okudukça uykularım kaçmaya başladı. Tam anlamıyla EGR ve DPF iptali muayene sorunu ile karşı karşıya kalmış durumdayım. Egzoz emisyon ölçümünde opasite (duman) değerlerinin yüksek çıkacağı, muayene kanalında aracın altına bakıldığında egzoz kazanındaki kaynak izlerinin doğrudan ağır kusur yazılacağı söyleniyor. Yazılımı atan ustaya geri gittim, Orijinal yazılımı motor beynine geri yükleriz ama filtrenin içi boş olduğu için diferansiyel basınç sensörü saçmalar, arıza yakar ve emisyondan yine geçemezsin dedi. Dışarıdaki bir egzozcu ise İstasyona girmeden depoya duman önleyici katkı atarız, muayeneyi hissettirmeden geçer diyor ama riske atmak istemiyorum.
Daha önce aracına bu şekilde mekanik ve yazılımsal müdahale yaptırıp yakın zamanda muayeneden geçen var mı? İstasyonlardaki uzmanlar araç altı kontrollerinde egzoz kaynak izine, sensör soketlerine veya yazılım güncelliğine ne kadar dikkat ediyorlar? Gerçekten EGR ve DPF iptali muayene sorunu yaşayıp muayeneden kalan oldu mu, yoksa katalizör/DPF manifoldunu sökmeden emisyon değerlerini tutturan geçici bir yöntem var mıdır? Sıfır filtre takmak şu ekonomik şartlarda belimi bükecek, daha önce bu dertten muzdarip olanların tecrübelerini ve tavsiyelerini bekliyorum.