2016 model 142.000 kmdeki Renault Megane 1.5 dCi aracımla geçen hafta yağmurlu havada ciddi bir kayma sorunu yaşadım. Işıklara yaklaşırken hafif fren yaptığım an ABS sensörü hemen devreye girmeye ve pedal ayağımın altında titremeye başladı. Normalde kuru zeminde gidişi fena değildi ama hafif ıslak zeminde araba adeta kızaklıyor. Sanayide kendi ustama götürdüm, rutin bakım esnasında ön fren diskleri ve balataları sıfırladık. Usta değişimden sonra test sürüşüne çıktı, Fren aksamında sorun yok ama senin lastikler taş gibi sertleşmiş, kauçuk hamuru ömrünü tamamlamış dedi. Aracı ikinci el alalı 6 ay kadar oldu, dışarıdan bakınca diş derinliği gayet iyi duruyordu ama dikkatli bakınca yanaklarda ufak ufak kılcal çatlaklar fark ettim.
Sertleşme yüzünden tatlı virajlarda bile ESP müdahalesi çok sık olmaya başladı. Aracı hemen rot-balansçıya götürdüm, jantlarda bir eğrilik yok dedi ama o da lastiğin karkas yapısının bayatladığını doğruladı. Aracı aldığım kişi bana lastikleri daha geçen sene sıfır taktırdım diye satmıştı fakat şu an içime büyük bir kurt düştü. Kendim kontrol edip bu lastiklerin tam olarak kaç yıllık olduğunu öğrenmek istiyorum. Lastiğin yan yüzeyindeki karmaşık harflere ve rakamlara baktım; MAX PSI, TREADWEAR falan bir sürü ibare var ama hangisinin haftayı ve yılı gösterdiğini çözemedim.
Tam olarak bu lastik üretim tarihi nerede yazar, yanağın hangi kısmındaki rakamlara bakmam gerekiyor? İnternette DOT yazısının yanındaki 4 haneli sayıdan bahsediyorlar ama benim sağ ön lastikte DOT yazısının hemen yanında sadece garip harf kodları var, rakam göremedim. Acaba lastiğin tarihi iç tarafa mı denk geldi yoksa ben mi yanlış yere bakıyorum? Bu konuda tecrübeli olanlar tam yeri tarif ederse çok sevinirim, duruma göre aracı aldığım kişiyi arayacağım ya da acilen 4 tane yeni lastik siparişi vereceğim.