Beyler selam, başım 2012 model 185.000 kmdeki Opel Astra 1.4 Turbo aracımla dertte. Geçen hafta otobanda rampa yukarı çıkarken hararet göstergesi birden fırladı, hemen sağa çekip stop ettim. Kaputu açtığımda genleşme kabının kenarlarından kahverengi, çamur gibi, resmen tahin kıvamında bir sıvının taştığını gördüm. Eve çekiciyle döndük mecbur. Ertesi gün bizim sanayideki usta termostat valfi arızalanmış deyip parçayı değiştirdi ama benim içim hiç rahat değil. Yağ çubuğunu çekip baktığımda rengi resmen sütlü köpüklü kahve gibi olmuş, kapağın altında da balçık gibi tortular birikmiş.
İnternette biraz araştırma yaptım, herkes motor yağına su karışması belirtileri başlığı altında silindir kapak contası yanmasından bahsetmiş. Bizim ustaya bunu sorduğumda yağ soğutucusundan da yapabilir, hemen motoru açıp contaya girmeyelim dedi ama bana pek inandırıcı gelmedi. Araçta şu an rölantide çalışırken bariz bir tekleme var ve egzozdan da yoğun şekilde beyaz duman atıyor. Sanki motorun performansı da ciddi oranda düştü, araba gitmiyor resmen. Hararet müşürü de sürekli sapıtıyor, gösterge bir 90a iniyor bir 110a fırlıyor. Motor bloğunda veya contada bir oksitlenme ya da çatlak olmasından çok korkuyorum.
Daha önce bu durumla karşılaşan var mı aranızda? Yağ soğutucusu patlak olunca da yağ çubuğunda bu köpürmeyi ve tahinleşmeyi yapar mı yoksa bu yaşadıklarım net olarak silindir kapak contası arızası mıdır? Sanayide kime gösterdiysem kafasına göre bir şey söylüyor, kimi komple motor rektifiyeye girecek diyor kimi de sadece contayı değiştiririz kurtarır diyor. Bu motor yağına su karışması belirtileri net olarak kendini bu kadar belli etmişken bana nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Masraf çok açar mı, tecrübeli arkadaşlar veya işten anlayan ustalar bir el atarsa çok sevinirim.