Geçen hafta bizim 2016 model Dacia Duster 1.5 dCi (şu an 142.000 kmde) araca karavan çekmek amacıyla çeki demiri taktırdım. Sanayide kaportacı mekanik montajını halletti, şase bağlantı demiri falan sağlam şekilde oturdu ama elektrik tesisatını bağladıktan sonra araba sapıtmaya başladı. 13-pinli soketi bağladıktan sonra ne zaman sol sinyal versem arka stop lambası hafiften titriyor ve kadranda absürt bir arıza lambası göz kırpıp sönüyor. Elektrikçi usta bunun Can-Bus modülü uyum sağlamamış, ya da soket bağlantısında ufak bir oksitlenme var, elektrik kaçırıyor dedi. Sigorta panelindeki birkaç sigortayı değiştirip gönderdi ama sorun hala devam ediyor.
Mekanik ve elektrik sorununu bir şekilde halledeceğiz ama asıl kafamı kurcalayan şey bürokrasi kısmı. Çevirmelerde polisle uğraşmamak ve muayeneden sorunsuz geçmek için çeki demiri ruhsata işletme prosedürü adımlarını sırasıyla ve eksiksiz yapmam gerekiyor. İnternette okuduğum kadarıyla TSE onay belgesi, yetkili mühendis onaylı proje çizimi, muayene istasyonu falan derken herkes farklı bir şey anlatmış. Kimisi önce TSEye git diyor, kimisi projeyi çizdirip direkt noterden halledersin diyor. Şu an elimde sadece montajı yapan yerin verdiği fatura ve montaj uygunluk belgesi var.
Yakın zamanda bu süreci tamamlamış tecrübeli birileri var mı? İlk adım olarak hangi kuruma gitmem gerekiyor, TSE randevusu nasıl alınıyor ve güncel noter tescil ücretleri ne kadar tutuyor? Ayrıca arabadaki bu Can-Bus modülü kaynaklı elektrik sıkıntısı, sinyal verirken stop lambasının titremesi TÜV Türk muayenesinde ağır kusur olarak kalmama sebep olur mu? İşlemleri sırasıyla adım adım anlatabilecek birisi çıkarsa çok makbule geçer, şimdiden teşekkürler.