Beyler kafayı yemek üzereyim, bizim 2013 model Opel Astra J 1.4 Turbo (aktif 162.500 kmde, benzin/LPGli) araç son bir aydır iyice çekişten düştü. Özellikle yokuş yukarı çıkarken arkadan birisi arabayı çekiyormuş gibi kasılıyor, gaza ne kadar bassam da devir yükseliyor ama araba gitmiyor. Egzozdan da acayip derecede çürük yumurta gibi pis bir koku gelmeye başladı. Geçen gün yolda giderken göstergede motor arıza lambası yandı. Hemen kenara çekip obd cihazını bağladım, P0420 katalizör sistemi verimlilik eşik değerinin altında hatası verdi.
Vakit kaybetmeden İkitelli sanayide her zaman gittiğim egzozcuya götürdüm. Usta arabayı lifte kaldırdı, egzoz manifoldu tarafına vurduğunda içeriden resmen taş, metal parçası sallanıyormuş gibi şıkır şıkır sesler geliyordu. Bana bunun içi dağılmış, değişmesi lazım dedi. Başka bir motor ustasına gösterdim, o da oksijen sensörü (lambda sensörü) arızalı olabilir, motor beyni (ECU) yanlış sinyal aldığı için zengin karışım yaptırıp katalizörü tıkamıştır, önce sensörleri ve EGR valfi hattını kontrol edelim dedi. Kafam iyice karıştı, çünkü herkes farklı bir şey söylüyor ve yeni parça fiyatları uçmuş durumda.
Aranızda bu durumu daha önce yaşayan var mı? Katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır, kesin teşhisi nasıl koyabiliriz? Boşuna oksijen sensörüne veya temizlik kimyasallarına para bayılmak istemiyorum. Egzoz emisyon değerlerini ölçtürsem kesin sonuç verir mi, yoksa direkt parçayı söktürüp içine mi baktırmalıyım? Tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum, şimdiden teşekkürler.