Beyler bıktım usandım artık bu bagajda yağ kutusuyla gezmekten. Elimde 2018 model Fiat Egea 1.4 Fire Easy paket bir araç var, şu an güncel olarak 98.500 kmde. Aracı ikinci el aldığımda hiçbir sorun yoktu ama ne zaman ki 75.000 km barajını geçtik, araba adeta yağ çiftliğine döndü. İlk başlarda 5 bin kilometrede yarım litre eksiltiyordu, ustalar normaldir, bu motorlar karakteri gereği biraz eksiltir dedi geçiştirdi. Ama son 2-3 aydır iş tamamen çığırından çıktı; artık her 1.500-2.000 km’de bir neredeyse 1 litreye yakın 5W-40 tam sentetik yağı motora sıfırlayıp dikiyorum. Sabahları ilk çalıştırmada egzozdan öyle belirgin bir mavi duman atmıyor ama yolda giderken, özellikle rampalarda devirlendiğinde arkadan hafif hafif dumanı salmaya başladığını dikiz aynasından bizzat görüyorum.
Geçen hafta İkitelli Organize Sanayi’de tanıdık bir ustanın dükkanına çektim arabayı. Bujileri söktük, üzerlerinin bildiğin kurum kapladığını ve yağ içinde kaldığını gösterdi usta. Bunun subap lastikleri aşınmış, kompresyon kaçırıyor dedi. Yan dükkandaki başka bir rektifiyeci ise doğrudan yağ segmanları ve piston takımının değişmesi gerektiğini, kronik olarak bu bloklarda genleşme farkından dolayı aşınma yaşandığını söyledi. Hatta işi sağlama almak adına karter havalandırmadaki PCV valfi tıkanmıştır diye düşündük, onu da söktürüp sıfırıyla değiştik ama milim değişme olmadı. Krank mili konum sensörü çevresinde de hafif terleme vardı, hazır el atmışken onu da değiştirdik ama motorun içindeki bu yağ eksiltmeye çare olmadı. Her kafadan bir ses çıkıyor; kimi ince yağ koy diyor, kimi de kalınlaştırıp 10W-40 koyalım ya da motor katkısı atalım diyor.
İnternette günlerdir araştırıyorum, bu motorların yağ eksiltmesi neredeyse fabrikasyon bir hata gibi herkesin dilinde. Ancak forumlarda kimisi sadece subap keçelerini değiştirerek kurtulmuş, kimisi ise komple motor bloğunu rektifiye ettirmek zorunda kalmış. Aramızda bu dertten muzdarip olup da nokta atışı Egea 1.4 fire yağ yakma sorunu çözümü bulan var mı? Hangi kalınlıkta yağ kullanmalıyım ya da motoru hiç açtırmadan bu işi çözecek bir kimyasal/katkı tavsiye eder misiniz? Blok açılacaksa da İstanbulda bu motoru gerçekten tanıyan, bizi sanayide soymayacak dürüst bir usta tavsiyesine çok acil ihtiyacım var.