Dün akşam iş çıkışı eve dönerken bizim 2012 model 185.000 kmdeki Ford Focusun gösterge panelinde birden kırmızı akü işareti belirdi. Aracı hemen sağa çekip stop ettim, kaputu açıp kutup başlarında gevşeme ya da belirgin bir oksitlenme var mı diye baktım ama her şey normal görünüyordu. Tekrar marşa bastığımda araç çalıştı fakat göstergedeki o kırmızı ışık sönmedi. Eve kadar yaklaşık 5 kilometre bu şekilde yavaş yavaş geldim, yolda giderken farlar ve kadran ışıkları hafiften sönükleşmeye başladı. Kafama takılan asıl soru şu; sabah işe giderken bu akü lambası yandı araba çalışır mı yoksa beni yolda bırakıp çekici çağırmak zorunda mı kalırım?
Geçen ay sanayideki elektrikçi ustaya genel bir kontrol yaptırmıştım, ön kaputun altındaki sigorta kutusu ve bazı röleler temizlenmişti. Usta o zaman şarj dinamosu üzerindeki konjektörün durumunun iyi olduğunu, kömürlerin daha idare edeceğini söylemişti. Ama şimdi bu kırmızı ikaz ışığı yanınca acaba şarj dinamosu tamamen mi bitti diye düşünmeden edemiyorum. Marşa basınca o bildiğimiz tık sesi geliyor, araba çalışıyor ama sanki motor her an duracakmış gibi isteksiz dönüyor ve göstergeler sapıtıyor. Sanırım alternatör şarjı tamamen kesti ve araç şu an sadece akünün içinde kalan son güçle çalışmaya çalışıyor.
Eğer sorun alternatör kayışından veya krank kasnağından kaynaklanmıyorsa, sadece basit bir şasi kablosu temassızlığı yüzünden bu ışık yanıyor olabilir mi? Daha önce başından böyle bir durum geçen, şarjı bitik araçla ustaya kadar gidebilen var mı? Sabah marşa basıp şansımı zorlamalı mıyım yoksa direkt sanayiden birini çağırıp akü takviyesiyle mi dükkana götürmeliyiz? Fikirlerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.