Beyler selam, başım acayip dertte, tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum. Aracım 2016 model Opel Astra 1.4 Turbo, daha 115.000 kmde nokta hatasız saat gibi çalışan bir araçtı. Yakıt fiyatları malum, cebimizi düşünelim diyerek iki hafta önce sanayide bilinen bir bayide kaliteli bir LPG kiti taktırdım. Taktırmaz olaydım, aracı teslim alıp eve dönerken, yani LPG taktırdıktan sonra motor arıza lambası kadranda sarı sarı yanmaya başladı. Hemen sağa çektim, LPG düğmesinden sistemi kapattım, benzine geçince biraz süre sonra söner gibi oldu ama ertesi gün sabah çalıştırdığımda o lanet sarı lamba yine kadranda bana bakıyordu.
Hemen montajı yapan ustaya geri gittim tabii. Bilgisayara bağladılar, OBD cihazında P0171 - Sistem Çok Fakir hatası verdi. Usta abi bu LPG takılan araçlarda çok normal, birkaç gün benzinde ve gazda karışık bin, LPG beyni haritayı kendi ayarlar, lamba söner diyerek arızayı sildi ve beni gönderdi. Aradan 3-4 gün geçti, lamba yine yandı. Bu sefer kendi güvendiğim özel bir servise gösterdim. Oradaki usta oksijen sensörü (lambda sensörü) değerlerinin dalgalandığını, regülatörün basınç ayarında veya LPG enjektörlerinin milisaniyelerinde sıkıntı olabileceğini söyledi. Hatta montaj esnasında manifolddan hava alıyor olabilir, maf sensörü de bundan dolayı yanlış değer okuyordur dedi.
Şu an araçta özellikle sabahları soğuk motorda ilk çalıştırmada hafif bir tekleme ve rölantide dalgalanma sorunu da başladı. Benzinde giderken hiçbir sıkıntı yok ama gaz düğmesine bastığım an arkadaki solenoid valf tık diye ses yapıyor, sistem gaza geçiyor ve 5-10 km sonra o motor arıza lambası yine yanıyor. Bu sorunu daha önce yaşayıp kesin çözüm bulabilen var mı? Yol ayarı (afr ayarı) falan yaptırsam düzelir mi, yoksa doğrudan tesisatı veya LPG beynini mi kurcalatmalıyım? İstanbul Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan, bizi boş yere masrafa sokmayacak bir usta tavsiyesi olan varsa çok sevinirim. Şimdiden eyvallah.