Bizim 2011 model Opel Astra 1.3 CDTI (şu an 210.000 kmde) son bir aydır canımı sıkmaya başladı. Sabahları ilk çalıştırmada motor acayip sarsıntılı çalışyor, rölantide devir saati resmen dans ediyor. Yola çıkınca da gaza yüklendiğimde sanki arkadan biri arabayı halatla çekiyormuş gibi bir hantallık var. Eskiden 1800 devirde torku hissettiren araba şimdi 3000 devire gelene kadar sağırlaşıyor, gitmiyor. Hele rampalarda iyice bayılıyor. Egzozdan hafif siyah duman atma mevzusuna hiç girmiyorum bile. En can sıkıcı kısım ise yol bilgisayarında yakıt tüketimi tavan yaptı. Normalde şehir içi sakin kullanımda en fazla 5.8 litre yakan araba şu an 9 litrenin altına kesinlikle düşmüyor. Ciddi anlamda sarsıldık bütçe olarak. İnternette araştırırken debimetre mevzusunu gördüm, sormak istediğim asıl şey şu: Maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi yoksa ben boşuna mı bu parçaya odaklanıyorum?
Geçen hafta bizim sanayideki tanıdık bir ustaya götürdüm aracı. Bilgisayara bağladık, göstergede arıza lambası yakmamıştı ama beyinde hava akış debisi düşük gibisinden pasif bir hata kodu görünüyordu. Usta hemen hava filtre kazanının yanındaki akışmetreyi söktü, balata spreyi sıktı, temizledi geri taktı. Kabloları kontrol ederken sokette oksitlenme olduğunu fark ettik, onu da kontak spreyiyle temizleyip yerine oturttuk. Usta bana Birkaç gün bin, düzelmezse EGR valfi ve oksijen sensörü tarafına da bakarız, belki motor beyni (ECU) yanlış hava-yakıt karışımı sinyali alıyordur dedi. Ama usta bunu yaptıktan sonra araba sanki daha da hantallaştı ve yakıt tüketimi milim düşmedi. Sabahları ilk marşta stop edecek gibi yığılıp kalıyor, gaz yemiyor.
Benzer tecrübe yaşayan, bu yollardan geçmiş olan forumdaşlar varsa bir akıl versin. Bu meret hava akış sensörü bozulduğunda araca körü körüne zengin karışım mı yaptırır? Gerçekten maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi yoksa benim asıl sorunum turbo basınç sensöründen veya enjektör memelerinden mi kaynaklanıyor? Yenisini almaya kalksam orijinal parça dünya para, yan sanayi alsam düzen tutmaz kronik arıza verir diyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım, değerli tecrübelerinizi bekliyorum.