Benim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an 215.000 kmde) son iki haftadır canımı sıkmaya başladı. Göstergede motor arıza lambası bir yanıyor bir sönüyor. Arada sırada araba resmen gaz yemiyor, rampada yığılıp kalıyor. Sanayideki tanıdık elektrikçiye götürdüm, bilgisayara bağladık. EGR valfi ve oksijen sensörü hata vermiş. Usta kaputu açtı, sigorta kutusu çevresinde hafif bir oksitlenme fark etti, temizleyip sprey sıktı ve arıza kodunu sildi. Ancak araba iki gün sonra yine aynı arıza lambasını yaktı. Bu şekilde binmeye korkuyorum ama asıl dert haftaya muayene sıram geliyor, zamanım da daraldı.
Bu motor arıza lambasının yanık olması ya da EGRnin düzgün çalışmaması istasyonda doğrudan ağır kusur mu sayılıyor yoksa hafif kusurla yırtabilir miyim? İnternette çok fazla bilgi kirliliği var, kafam iyice bulandı. Egzoz emisyon pulunu geçen hafta dışarıda bir serviste yaptırdım, orada değerler sınırda da olsa onay aldım ama istasyondaki genel muayenede durum ne olur kestiremiyorum. Ayrıca sol arka stop lambasının dış plastiğinde ufak bir çatlak var, içeriye su almıyor ama yine de göze batıyor. Merak ettiğim asıl konu, TÜVTÜRK güncel yönetmeliğine göre muayenede hafif kusurlar nelerdir ve benim bu durumlar (arıza lambası, stop çatlağı vb.) hafif kusur kapsamına girer mi?
Eğer arıza lambasından dolayı doğrudan kalacaksam muayene randevusunu erteleyip önce sanayide arabayı bırakayım, gerekirse tesisata veya motor beynine müdahale ettireceğim. Boşu boşuna muayene ücreti yanmasın, zaman kaybetmeyeyim istiyorum. Daha önce göstergede motor lambası yanık şekilde muayeneye giren, stop çatlağıyla istasyondan sorunsuz geçen var mı aranızda? Tecrübeli olanlar süreç hakkında aydınlatırsa çok sevinirim.