Beyler selam, 2018 model 1.3 Multijet Fiat Egea Easy paket aracım var, şu an 124.000 kmde. Geçen ay arabada durup dururken dur kalk yaparken birden ABS ve ESC arıza lambası yaktı. Sanayiye bizim tanıdık ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık. Sağ ön tekerlek hız sensörü yani ABS sensörü hata vermiş. Usta tekeri söküp baktı ki porya ve sensörün olduğu kısımda aşırı derecede oksitlenme ve çamur birikmiş. Temizledi, sildi geri taktı ama arıza lambası sönmedi. Sonrasında sigorta kutusundan ilgili sigorta kontrol edildi, en son çare sensörü komple orijinaliyle değiştirdik ve sorun çözüldü. Ama usta sökerken uyardı; senin bu üzerindeki replika jantların göbek ölçüsü uyumsuz, içeriye çok su ve çamur alıyor, poryayı koruyamıyor dedi.
Zaten bu üzerindeki replika jantlardan ben de bıktım. Hem balans tutmuyor, otobanda 110-120 km/s hıza çıkınca direksiyon elde titriyor, hem de arabayı çok hantal gösteriyor. Hazır bu sensör arızası işini çözmüşken jantları komple elden çıkartıp orijinal ya da kaliteli bir marka jant almaya karar verdim. İnternette o kadar çok model var ki insanın kafası karışıyor. Kimisi 17 inç Lounge jantı tak geç diyor, kimisi alaşımlı replikalardan uzak dur hafif jant al diyor. Açıkçası konforu çok bozmak istemiyorum ama araba da biraz kendini göstersin istiyorum. Tam bu noktada tecrübeli arkadaşlara sormak istedim; fiat egea ya hangi jant gider sizce? 16 inç mi devam etmeli yoksa 17ye geçip konfordan ödün vermeye değer mi?
Bir de bu jant değişiminde lastik basınç sensörleri (TPMS) sıkıntı yaratır mı? Eski janttaki sensörleri yeni janta aktarırken araç beyni hata verir mi, yeniden kalibrasyon gerekir mi diye çekiniyorum. Lastikçi sıkıntı olmaz, hallederiz dedi ama bizim arabaların elektronik sistemi biraz hassas biliyorsunuz. Hem bu sensör uyumu konusunda tecrübesi olanlar hem de Egeasına jant alıp memnun kalanlar model tavsiyesi verirse çok sevinirim. Şimdiden vereceğiniz fikirler için teşekkürler.