İki hafta önce 2013 model 185.000 kmde Ford Focus 1.6 TDCi bir araç aldım. Almadan önce kurumsal firmalardan birine götürüp en detaylı paketle ekspertiz yaptırdım. Raporda motor kondisyonu gayet iyi, performans %88 yazıyordu, dyno testine soktular ve raporda her şey yeşil görünüyordu. Ancak aracı noterden teslim alıp eve dönerken otobanda birden Motor Arızası Hemen Servise uyarısı verdi ve araç bir anda yığılarak çekişten düştü. Sanayiye gitmeden önce internette araştırdım ama iş işten geçmişti. Şimdi kara kara düşünüp diyorum ki, gerçekten bu ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli de bizim gibi insanlar sonradan böyle büyük mağduriyetler yaşamasın?
Ertesi gün hemen bizim buradaki sanayide Ford grubuna bakan eski bir ustaya çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, P0299 turbo şarj düşük basınç ve EGR sistemiyle alakalı bir dizi hata kodu verdi. Usta kaputu açtı, sağını solunu kurcaladı ve EGR valfi kurum bağlamış, kurumdan dolayı valf açık kalıyor dedi. Ayrıca MAP sensörü de zift gibi yağ bağlamış, hava basınç değerlerini tamamen yanlış okuyor. İşin daha da garibi, motor beyni (ECU) soketlerinde de hafiften bir oksitlenme başlamış, beyne giden kablo tesisatında temassızlık var dedi. Ekspertizde bunların hiçbirini söylemediler, OBD cihazına bağladık dedikleri halde bu geçmiş arızaları raporda göremedim. Sadece motor performansı iyi deyip geçiştirmişler.
Ustaya EGR valfi temizliği, MAP sensörü değişimi ve tesisat kontrolü için dünya kadar para ödedim. Soketlerdeki oksitlenme için de elektrikçi özel sprey sıkıp temizledi ama içim hiç rahat değil. Araba şu an düzeldi gibi görünüyor ama yarın bir gün yine arıza lambası yakacak diye tedirgin biniyorum. Biz bu kağıt parçası raporlara güvenip dünya para döküyoruz ama adamlar motorun içine bakmıyor bile. İkinci el araç alacaklar için soruyorum; ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli? Conta kaçak testi veya beyin arıza geçmişi sorgulaması (OBD) yaptırmadan sadece kaporta-boyaya bakarak araç almak tam bir kumar mı, tecrübeli arkadaşlar bir yol göstersin.