Beyler başım dertte, ne yaptıysam bir türlü işin içinden çıkamadım. 2016 model Volkswagen Passat 1.6 TDI dizel otomatik aracım var, şu an orijinal 142.000 kmde. Yaklaşık iki aydır özellikle araba iyice ısındıktan sonra, dik yokuşlarda kalkarken veya yoğun trafikte dur-kalk yaparken acayip bir silkeleme ve sallama yapıyor. Hani böyle manuel arabada debriyajı yarım bırakırsın da araba stop edecek gibi can çekişir ya, aynen öyle bir sarsıntı. Araştırdığım kadarıyla bu kronik Volkswagen DSG şanzıman titreme sorunu benim araca da sonunda bulaştı. İlk başlarda sadece 1. vitesten 2. vitese geçerken hafif bir sarsıntı yapıyordu, şimdi ise iş iyice çığırından çıktı; dur-kalklarda resmen ön takım kopacakmış gibi sallanıyor araba.
Geçen hafta bizim sanayideki tanıdık bir ustaya götürdüm, aracı bilgisayara bağladık. Bilgisayarda net bir arıza kodu vermiyor ama usta şanzıman beyni yani mekatronik kısmında basınç kaybı olabileceğini söyledi. Hatta bu DQ200 kuru tip şanzımanlarda mekatronik basınç tüpü gevşemesi ya da solenoid valf tıkanması çok sık yaşanıyormuş. Usta, Kavrama seti de aşınmış, kaçırma yapıyor, sökmeden net bir şey söyleyemem ama en az 40-50 bin TL masrafın var dedi. Kafam iyice bulandı, güvenemedim. Başka bir şanzımancıya gösterdim, o da mekatronik kartı sağlam görünüyor ama basınç tüpünü güçlendirilmiş tüple değiştirelim, kavramayı da sıfırlayalım, sorun çözülür diyor.
Aranızda bu durumu yaşayıp sadece yazılımla veya kalibrasyon (temel ayar) yaptırarak kurtaran var mı? Yoksa direkt olarak komple parça değişimine ve revizyona girmek şart mı? Aracın vites geçişlerinde kaçırma yok ama özellikle kalkış anındaki o titreme insanı arabadan soğutuyor. Bu dertten en az maliyetle nasıl kurtulurum, İstanbul yakasında bu işi dürüstçe yapacak, bizi kazıklamayacak DSG uzmanı usta tavsiyesi olan varsa çok hayra geçer.