Dün akşam işten eve dönerken başıma çok can sıkıcı bir olay geldi. Bizim emektar 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 185.000 kmde) ile otobanda normal hızda seyrederken birden gösterge panelinde kırmızı akü sembolü belirdi. İlk başta önemsemedim, eve de az kalmıştı zaten. Ancak bir iki kilometre sonra önce teyp kapandı, ardından kadrandaki ışıklar sönükleşmeye başladı ve en son direksiyon resmen taş gibi sertleşti. Kendimi zor bela sitenin otoparkına attım ve kontağı kapattım. Meraktan hemen tekrar çalıştırmayı denedim ama anahtarı çevirdiğimde motordan sadece cılız bir tık sesi geldi, göstergeler tamamen karardı ve araç marş basmadı.
Sanayideki kendi ustamı arayıp durumu anlattım, bana direkt şarj dinamosu içindeki konjektör arızalanmış veya kömürü bitmiştir dedi. Akü kutup başlarında oksitlenme ya da motor bölümündeki ana sigorta kutusu içinde gevşeklik de akımı kesebilirmiş. Çekiciyle getirmemi söyledi ama çekici maliyetleri malum uçmuş durumda. İnternette biraz araştırdım ama kafam çok karıştı. Merak ettiğim konu şu; akü lambası yandı araba çalışır mı yoksa aküyü dışarıda başka bir araçtan takviye edip çalıştırmayı denesem yolda tamamen kalıp motor beyni veya diğer hassas sensör gruplarına kalıcı bir zarar verir miyim?
Daha önce bu tarz bir elektrik arızası yaşayan, alternatör kayışı kopan veya diyot tablası yakan arkadaşlar varsa tecrübelerini paylaşabilir mi? Aküyü dışarıda şarj ettirip sanayiye kadar sürerek gitme şansım var mıdır yoksa hiç macera aramayıp direkt çekici mi çağırmalıyım? Değerli tecrübelerinize ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler.