Beyler illallah ettim artık, yemin ediyorum sanayiye çalışmaktan, kaprisli ustalara para kaptırmaktan gına geldi. Altımdaki araba 2013 model 1.6 TDI Volkswagen Golf, daha yeni 198.000 kmye geldi ama dertleri bir türlü bitmek bilmedi. Geçen hafta otobanda giderken araba birden çekişten düştü, göstergede kızdırma bujisi lambası yanıp sönmeye başladı. Hemen sağa çekip stop ettim, tekrar çalıştırdığımda motor resmen can çekişiyor gibi sarsıntılı çalışıyordu. Çekiciyle sanayiye götürdük, bilgisayara bağladılar ve motor beyni hata vermiş dediler. İlk başta EGR valfi tıkalı dediler, söktürüp temizlettim. Düzeldi sandım, iki gün sonra bu sefer de partikül filtresi kurum dolu diye uyarı verdi. Rejenerasyon falan kurtarmadı, en son egzoz basınç sensörü arızalı çıktı, onu değiştirdik.
Ama yok, arabanın dikiş tutacağı yok resmen. Dün sabah işe gidecekken marşa bastım, tık yok. Marş motoru dönüyor ama motor bir türlü marş almıyor. Tekrar bizim ustanın yolunu tuttuk, bu sefer de enjektör memeleri işemeye başlamış, revizyon lazım dediler. Üstüne bir de elektrik tesisatındaki bazı soketlerde oksitlenme tespit ettiler. Krank mili konum sensörünün kabloları sıcaktan kavrulmuş, sinyal kesiyormuş. Sırf bu ay çıkarttığı masraf, arabayı satıp üstüne ekleyeceğim parayı buldu neredeyse. Bu dizel motorların kurum derdi, sensör arızası, turbo boşluğu derken ömrümden ömür gitti. Artık bu arabayı yaptırıp hemen elden çıkartmayı kafaya koydum. Yılda en fazla 12-15 bin km yapıyorum, o da genelde şehir içi kısa mesafe.
Şimdi bu dertlerden sonra yeni bir araç bakıyorum ama kafam acayip karışık. Benim gibi kısa mesafe kullanan, sanayiyle akraba olmak istemeyen biri için gerçekten dizel mi benzinli mi hibrit mi almalı? Hibritlerin batarya ömrü ve şanzıman uyumu kafamı kurcalıyor, benzinli alsam yakıt ocağıma incir ağacı diker mi diye korkuyorum, dizele zaten bu saatten sonra tövbeliyim ama yine de piyasası yüzünden şeytan dürtüyor. Bana şöyle kronik sorunu olmayan, sensörüydü, valfiydi uğraştırmayacak, sanayide usta usta gezdirmeyecek mantıklı bir yol gösterin gözünüzü seveyim. Hangi motor teknolojisi beni bu masraflardan kurtarır, tecrübeli olanlar bir el atsın.