Geçen hafta sonu bizim 2015 model Opel Astra 1.6 CDTI (şu an tam 142.000 kmde) araçla memlekete giderken şerit genişletme çalışması yapılan mıcırlı bir yola girmek zorunda kaldım. Yolun bir kısmına yeni erimiş asfalt dökmüşler, hiçbir uyarı levhası da koymamışlar. Süratimiz de çok yoktu ama sağ taraftan öyle bir sesler geldi ki sanki taş yağmuruna tutulduk. Eve gelip arabayı stop ettiğimde sağ ön çamurluk, kapı altları ve hatta arka tampona kadar her yerin simsiyah yapış yapış zift dolduğunu gördüm. Çamurluk içindeki plastik davlumbazları geçtim, jantın arkasındaki ABS sensörü kablolarına ve egzozun oradaki oksijen sensörü soketlerine kadar zift sıçramış. Plastik aksamdaki ve kablolardaki ziftler zamanla orada sıcaklığın da etkisiyle oksitlenme yapar mı ya da beyne yanlış sinyal gönderir mi diye acayip korkuyorum.
Ertesi gün hemen sanayide kaportacı bir tanıdığın yanına çektim arabayı. Usta buna tazyikli su işlemez, sertçe silersen boyayı çizip kazırsın dedi. Gaz yağı sürelim dedi ama boyanın verniğine zarar verir, rengi soldurur diye cesaret edemedim. İnternette WD-40 sık diyen oldu, margarin sürüp beklet diyen oldu ama kafam iyice bulandı. Özellikle tamponun köşesindeki park sensörü çevresindeki ve çamurluk içindeki o hassas yerleri temizlerken boyaya ve elektronik aksama zarar vermeden bu zift lekesi arabadan nasıl çıkar, bunun boyaya zarar vermeyecek en kesin ve güvenli yolu nedir? Daha önce gaz yağı veya mazot deneyip verniği yakan ya da solma sorunu yaşayan oldu mu, pratik bir çözüm önerisi olan varsa acil yardım bekliyorum.