2018 model Volkswagen Passat 1.6 TDI Comfortline aracım var, şu an 142.000 kmde. Arabayı neredeyse her hafta sonu kendim temizler, gözüm gibi korurum. Geçen sene Ankarada bilindik bir detailing dükkanında fahiş bir fiyata pasta cila, demir tozu temizliği ve üzerine çift kat seramik kaplama yaptırdım. İlk 5-6 ay boncuklanma, su iticilik, o derin parlaklık falan muazzamdı, resmen araba ayna gibi parlıyordu. Ancak son zamanlarda, özellikle kıştan çıktıktan sonra arabanın üzerindeki o kayganlık tamamen gitti. Bagaj kapağında ve kaput üzerinde su birikmeye başladı, boncuklanma namına bir şey kalmadı. Kafayı yemek üzereyim, sorum şu: Bu seramik kaplama ne kadar dayanır? Bana uygulamayı yaparken en az 3 yıl garantili, boyayı çelik gibi korur demişlerdi ama daha 1.5 yıl bile olmadan sanki üzerinde hiçbir koruma kalmamış gibi hissediyorum.
Geçen hafta arabayı yıkatırken fark ettim, yüzeyde feci şekilde kireç lekeleri ve ağaçlardan dökülen reçine kalıntıları oluşmuş. Sanayide kaportacı bir arkadaşa çektim arabayı, usta boya mikron ölçüm cihazı ile kaputa ve çamurluklara baktı. Vernik kalınlığında bir problem olmadığını, verniğin hala sağlıklı olduğunu söyledi ama seramik tabakasının neredeyse tamamen yok olduğunu, yüzeyin çıplak kaldığını belirtti. Ben bu süreçte arabayı hep fırçasız yıkama yaptım ama bazen benzinliklerdeki o ucuz tazyikli köpüklerden (yüksek alkali pH derecesine sahip şampuanlar) kullandım. Acaba bu yüksek pHlı köpükler seramik kaplamanın kimyasal yapısını bozup ömrünü mü kısalttı? Yoksa işçilikte mi bir hata vardı, yani seramik fırınlanıp kürleşmeden arabayı teslim ettikleri için mi böyle oldu?
İşin kötüsü, kaputun sağ köşesinde hafiften bir kuş pisliği yanığı gibi bir leke oluşmuş. Eğer seramik orada aktif olsaydı, asidik etkiyi engelleyip vernik tabakasına zarar vermesini engellemesi gerekmez miydi? Boya koruma bittiyse tekrar üzerine hızlı cila mı atmalıyım yoksa silis bazlı (SiO2) aktif koruyucularla bu durumu kurtarabilir miyim? Daha önce bu durum başına gelen, seramik ömrünü uzatmak için özel bakım şampuanı kullanan tecrübeli arkadaşlar varsa bir el atsın. Gerçekten bu seramik kaplama ne kadar dayanır, verdiğimiz o kadar paraya değer mi yoksa senede bir katı wax atmak daha mı mantıklı?