2014 model 1.4 Turbo Opel Astra J kasa aracım var, şu an 145.000 kmde. Son 3 aydır arabaya her bindiğimde ekranda o meşhur hatayı görmekten gına geldi, resmen opel astra j kasa soğutma suyu az uyarısı bıktırdı artık beni. İlk başlarda önemsemedim, kaputu açıp genleşme tankına (yedek su deposuna) baktım, su seviyesi tam çizgisindeydi, yani milim eksiltme yoktu. Ama araba biraz ısındıktan sonra, özellikle yokuş yukarı çıkarken veya sıkışık trafikte dur-kalk yaparken bu uyarı zırt pırt ekrana düşüyor. Yol bilgisayarındaki o dıt dıt sesini duymamak için radyonun sesini açar oldum, psikolojimi bozdu yemin ederim.
Geçen ay bizim buralardaki sanayide Opel özel servisine götürdüm arabayı. Usta ilk başta abi bunlarda kroniktir dedi, genleşme tankının altındaki seviye sensörünü değiştirdi. Sokette oksitlenme falan olmuştur diye kabloları temizledi, yeni parça taktı. Tamam dedik, sorun çözüldü herhalde diye sevinerek çıktım dükkandan. Aradan iki gün geçti, sabah soğuk motorda marşa bastım, hop yine aynı uyarı ekranda belirdi. Bu sefer başka bir ustaya gösterdim, o da devirdaim pompasını ve termostat gövdesini kontrol etti. Hafif terleme var ama su kaçağı yok, sensör yan sanayiyse beyin bunu algılamaz yine hata verir deyip beni gönderdi. O günden beri her sabah kaputu açıp su seviyesi kontrol etmekten usandım.
İşin garibi, bazen arabayı biraz sıkıştırıp stop ettikten sonra genleşme tankının kapağından hafiften fıs fıs diye hava kaçırma sesi geliyor. Acaba yedek su deposunun kapağındaki conta mı işlevini yitirdi de sistem basınç tutamıyor, yoksa soğutma sisteminde gizli bir hava mı var anlamadım. Kalorifer de bazen geç ısıtıyor gibi geliyor, acaba silindir kapak contasında ufak bir yanma var da motor suya kompresör mü basıyor diye korkmaya başladım. Aranızda bu dertten muzdarip olup kesin çözüm bulabilen var mı? Sensörü illaki orijinal GM markasıyla mı değiştirmek lazım, yoksa tesisat kablolarında mı bir sıkıntı vardır? Yardımlarınızı bekliyorum, arabadan soğumak üzereyim.