Geçen hafta TEM otoyolunda gece vakti sağ şeritteki o kör çukurlardan birine yaklaşık 110 km/h hızla çok fena düştüm. Alt takımdan öyle bir ses geldi ki içim ciz etti. Arabam 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi, şu an tam 185.000 kmde. O günden beri arabanın gidişi değişti. Özellikle 90 km/h hızı geçtikten sonra direksiyonda bariz bir titreme ve tabanda ince bir sarsıntı hissetmeye başladım. Sanayideki rot-balansçı ustama götürdüm, lastikleri söktü, balansa soktu ama ayar tutmadı bir türlü. Usta porya bilyesi zarar görmüş olabilir ya da salıncak burcu yıpranmış dedi ama janttan da şüphelendi. Kafamda deli sorular var; bu jant yamukluğu nasıl anlaşılır, her balans bozukluğu jantın yamulduğu anlamına mı gelir?
Ustanın dükkanda çok sıra vardı, aceleyle sadece ön tekerleri arkaya alıp rot ayarı yaptı ve beni gönderdi. Ama titreme geçmediği gibi dün akşam göstergede anlık olarak ABS sensörü arıza lambası yaktı söndü. Acaba janttaki o mikro düzeydeki yamukluk tekerin dönüş hızını etkileyip sensörü mü yanıltıyor diye düşünmeden edemiyorum. Lastikleri daha yeni aldım, 5 bin km ancak olmuştur, lastiklerin yanak kısmından balon yapmasından da korkuyorum. Jantta gözle görülür büyük bir eğrilik, kırık veya çatlak yok ama yüksek hızda araba resmen beşik gibi sallıyor.
Daha önce başına böyle bir iş gelen var mı? Lastiği sökmeden ya da balans makinesine bağlatmadan jant yamukluğu nasıl anlaşılır, bunu kendi imkanlarımla görsel olarak test etmenin bir yolu var mıdır? Bir de bu yamukluk düzeltilirken jantı ısıtıp presliyorlarmış, bu işlem sonrasında jantın metal yapısı bozulup ileride daha büyük bir kazaya sebebiyet verir mi? Yoksa direkt çıkma temiz bir jant mı baksam? Değerli tecrübelerinizi ve usta tavsiyelerinizi bekliyorum.