Beyler kafayı yemek üzereyim, acil tecrübeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var. 2012 model yarı otomatik Citroen C4 1.6 e-HDi MCP şanzıman arabam var, şu an orijinal 168.000 kmde. Bugüne kadar ufak tefek şeyler dışında tık demeyen araba, geçen gün otobanda giderken birden ekranda vites kutusu arızası uyarısı verdi ve kendini korumaya alıp vitesi boşa (N konumuna) attı. Sağa çekip kontağı kapatıp 5 dakika bekledim, tekrar çalıştırınca düzeldi ama eve gelene kadar ecel terleri döktüm. Dün sabah ise geri vitese takmaya çalıştığımda arkadan küt diye çok sert bir ses geldi, araba sarsıldı ve yine aynı hata ekrana yapıştı. Şu an vites geçişlerinde aşırı kararsızlık var, bazen 1den 2ye geçerken yığılma yapıyor, bazen de hiç vitese geçmeyip öylece bekletiyor.
Hemen bizim buradaki sanayiye götürdüm, bilgisayara bağladık. Usta ilk başta bunun şanzıman beyni gitmiş, değişmesi ya da revizyon görmesi lazım dedi. Başka bir usta ise bu MCP şanzımanların hidrolik bloğundaki basınç tüpü ve elektrovalf kısmında aşınma olabileceğini, robotun yağı eksildiği için basınç üretemediğini söylüyor. Hatta bir diğeri de motor bölmesindeki sigorta kutusunun altındaki soketlerde oksitlenme olabileceğini, tesisat kontrol edilmeden hemen beyne girilmemesi gerektiğini belirtti. Kafam darmadağın oldu, her usta farklı bir yerini kurcalamak istiyor ve istenen rakamlar gerçekten çok yüksek.
Daha önce bu Citroen C4 vites kutusu arızası baş belasını yaşayan, sorunu bizzat çözüme kavuşturan var mı? Gerçekten elektrovalf veya basit bir kablo oksitlenmesi yüzünden mi yapıyor, yoksa direkt robotu/beyni elden mi çıkaracağız? İstanbul Avrupa yakasında bu robotik şanzımandan gerçekten anlayan, bizi doğrudan parça değişmeye zorlamayacak dürüst bir usta tavsiyesi olan varsa çok hayra geçer. Şimdiden teşekkürler.