Bizim emektar 2013 model Ford Focus 1.6 Ti-VCT (benzin/LPGli, şu an 168.000 kmde) son iki haftadır iyice canımı sıkmaya başladı. Arabanın gidişinde bariz bir hantallık var, özellikle yokuş yukarı çıkarken arkadan birisi arabayı çekiyormuş gibi kasılıyor, devirlenmekte zorlanıyor. Gaza yüklendiğimde ise egzozun altından, sanki metal bir kutunun içine taş atmışsın da sallıyormuşsun gibi şıkırtılı, gıcık bir ses geliyor. Geçen gün otobanda biraz sıkıştırayım dedim, göstergede motor arıza lambası yandı.
Hemen sanayideki tanıdık bir ustaya çektim, OBD cihazına bağladık. Cihaz direkt P0420 - Katalizör Sistemi Etkinliği Eşik Altında hatası verdi. Usta hemen katalizör bitmiş, yenisini alacağız ya da içini boşaltıp beyinden iptal edeceğiz dedi. Ama egzozcuya gittiğimde oksijen sensörü arızalı olabilir ya da egzoz manifoldu kaçırıyordur, beyin yanlış değer okuyordur, hemen değiştirmeyelim diye kafamı bulandırdı. Arada kaldım resmen. Çünkü yeni parça ateş pahası, yan sanayisi bile dünya para.
Aranızda bu durumu yaşayan var mı? Katalitik konvertör arızası nasıl anlaşılır, bunun kesin bir sağlamasını, testini nasıl yaparız? Egzozcu arkadaş katalizörün içindeki seramik peteklerin erimiş veya tıkanmış olabileceğini, bunun da motorda ciddi bir geri basınç yarattığını söyledi. İlk etapta sensörleri mi temizletmeliyim yoksa direkt egzozu söktürüp içine mi baktırayım? Bu arızanın başka belirgin semptomları nelerdir, tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim.