Beyler selam, başım 2016 model 1.6 benzinli, LPG yüzü görmemiş 145.000 kmdeki Toyota Corolla ile belada. Geçen hafta otobanda 120-130 km/s hızla sabit giderken birden kadranda sarı renkli Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı belirdi. Ekranda uyarıyı görünce hemen sağa çekip arabayı rölantiye aldım, kendi kendine soğumasını bekledim. İşin garibi, ne bir ses ne de bir sarsıntı vardı o an. Ama canımı sıkan şey, araba soğuduktan sonra yola devam ederken hafif rampalarda devir saati kendi kendine 2000 ile 3000 devir arasında deli gibi dalgalanmaya başladı. Bu uyarıyı daha önce de sıcak havalarda şehir içinde dur-kalk trafikte bir iki kere göz kırpıp sönerken görmüştüm ama bu sefer ekrandan hiç gitmedi.
Hemen ertesi gün bizim buradaki sanayiye, tanıdık bir şanzımancıya götürdüm arabayı. Bilgisayara bağladılar, arıza kodlarına baktık. Usta ilk başta şanzıman yağ basınç sensörü arızası vermiş dedi, sonra da selenoid valfi tıkanmış olabilir, şanzıman yağı aşırı ısındığı için basınç kaçırıyor falan diye geveledi. Şanzıman yağını en son 100 bin bakımında yetkili serviste değiştirmiştim güya ama usta yağı boşaltınca kapkara, yanık kokulu bir sıvı aktı. Neyse, yağı ve filtreyi değiştirdik, adaptasyon yaptık. Hatta şanzıman beynine giden kablo soketlerinde hafif oksitlenme fark ettik, onları da sprey sıkıp temizlediler. Tam tamam oldu bu iş deyip yola çıktım, dün akşam yine aynı rampa yukarı yolda araba kendini korumaya aldı ve yine o meşhur uyarı ekrana düştü.
Şu an usta bana şanzıman beyni revizyona girecek ya da komple şanzıman inecek, içindeki kasnaklarda aşınma olabilir diyor. Dünya kadar masraf çıkarıyorlar. Acaba aranızda bu Toyota Corolla CVT şanzıman ısınma uyarısı sorununu yaşayan ve sadece harici bir şanzıman yağ soğutucu radyatörü taktırarak çözen var mı? Yoksa gerçekten şanzıman beyni veya mekanik kısmında mı bir sıkıntı vardır? Ankara veya çevre illerde bu CVT şanzımandan gerçekten anlayan, bizi doğrudan komple parça değiştirmeye yönlendirmeyecek dürüst bir usta tavsiyeniz var mıdır? Fikirlerinizi acil bekliyorum, arabadan soğumak üzereyim.