2013 model Ford Focus 1.6 TDCi Trend X aracım var, şu an orijinal 154.000 kmde. Son birkaç aydır özellikle parke taşlı yollarda, hafif bozuk zeminlerde ve stabilize yola girdiğimde ön takımdan acayip bir lokurtu, tıkırtı sesi gelmeye başladı. Direksiyonu durduğu yerde sağa sola hızlıca salladığımda da dipten gelen bir boşluk hissi ve o tıkırtıyı bariz şekilde duyuyorum. İlk başlarda amortisör takozlarındandır ya da z-rotlardandır diye önemsemedim ama geçen gün bizim sanayideki tanıdık ustaya gösterdim. Lifte kaldırdık, alt takımı iyice inceledik; rot kolları, salıncak burçları ve rotiller sapasağlam çıktı. Usta doğrudan teşhisi koydu, direksiyon kutusunda kronik boşluk var dedi. Gerçekten bu ford focus direksiyon kutusu tıkırtısı canımı sıktı, arabayı her sürdüğümde strese giriyorum, resmen sürüş keyfim sıfıra indi.
Usta bana iki seçenek sundu. Ya kutuyu tamamen söküp revizyona göndereceğiz, tornacıda yeni teflon *tıkırtı burcu* yapılacak ve *rot mili* falan kontrol edilip boşluğu alınacak ya da sıfırıyla değiştireceğiz. Revizyon için işçilik dahil ciddi bir fiyat çektiler ama ne kadar garantili olur, ses altı ay sonra tekrarlar mı çok şüpheliyim. Sıfır orijinal kutu ise zaten dünya para, bütçemi çok aşıyor. Üstelik bu elektrikli direksiyon sistemlerinde revizyon yapıldıktan sonra *direksiyon açı sensörü* kalibrasyon tutmazsa ESP arızası falan veriyormuş, direksiyonun o tüy gibi hafif hissi kaybolup sertleşiyormuş diye duydum. Sökme takma esnasında elektrikli motorun üzerindeki kontrol kartı veya *sigorta* grubunun zarar görme ihtimali de cabası.
Aranızda Focus 3 kasada bu kronik direksiyon kutusu tıkırtısı sorununu yaşayıp da tornacıda tamir ettiren veya revizyon yaptıran var mı? Tornacının yaptığı o özel burç ne kadar dayanıyor, 10-15 bin km sonra ses yine başlıyor mu? Yoksa hiç revizyonla falan uğraşmayıp doğrudan çıkma temiz bir kutu mu aramalıyım? Değerli tecrübelerinizi ve usta/servis önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.