Kategori ID: 3 (Elektrik ve Arıza Lambası)
2016 model Megane 4 1.5 dCi Icon paket aracım var, şu an 145.000 kmde. Geçen hafta otobanda 110-120 civarı sabit hızla giderken birden panelde turuncu anahtar işaretiyle birlikte egzoz emisyon kontrol ettirin uyarısı çıktı sönmüyo bir türlü. Araba anında çekişten düştü, sanki arkadan biri çekiyormuş gibi kasıyor kendini, devir 3000i geçmiyor. Sağa çekip kontağı kapattım, biraz bekleyip tekrar çalıştırdım ama nafile, arıza lambası gitmedi.
Ertesi gün hemen bizim sanayideki tanıdık ustaya götürdüm. Bilgisayara bağladık, cihazda EGR valfi konumlandırma hatası ve oksijen sensörü arızası verdi. Usta önce geçici bir hatadır, yakıttan yapabilir dedi, arıza kaydını sildi. Gerçekten de ışık söndü, arabanın gidişi düzeldi. Ama sevincim çok sürmedi; yaklaşık 20-30 km yol yaptıktan sonra aynı uyarı yine ekranda belirdi.
Bu sefer başka bir egzozcuya gösterdim, o da DPF (dizel partikül filtresi) dolmuş olabilir, jenerasyon yapmak lazım ya da sensörün soketlerinde oksitlenme vardır dedi. Şimdi kafam iyice karıştı. Beyin (ECU) boş yere mi bu hatayı veriyor yoksa gerçekten tesisatta mı bir temassızlık var emin olamadım. Başına böyle bir durum gelen var mı? Direkt oksijen sensörünü değiştirmek mi mantıklı yoksa temizlikle kurtarabilir miyiz? Sanayide her usta farklı bir şey söylüyor, boş yere parça değiştirmek istemiyorum.