Bizim 2014 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 185.000 kmde) son zamanlarda otobana çıktığımda canımı iyice sıkmaya başladı. Özellikle hızım 110-120 km/h civarına ulaştığında direksiyonda resmen bir canlanma oluyor, acayip derecede titreme ve sarsıntı yapıyor. Şehir içinde, düşük hızlarda 50-60 ile giderken hiçbir şey yok ama hız biraz yükselince ön taraf beşik gibi sallanıyor. Geçen gün sanayideki bizim emektar ustaya götürdüm, üstünkörü bir baktı; rotbaşları ve salıncaklar sağlam dedi. Ama içim hiç rahat etmedi. İnternette araştırırken bu durumun tekerleklerden kaynaklanabileceğini okudum. Kafama takıldı; gerçekten balans ayarı bozuksa ne olur, bu derece bir titremeye ve sürüş konforsuzluğuna yol açar mı?
İşin garibi, frene bastığımda pedalda ekstra bir geri tepme ya da titreme hissetmiyorum. Yani fren disklerinde yamulma yok gibi duruyor. Ancak ön tekerleklerin oradan hafiften bir uğultu da gelmeye başladı. Acaba diyorum porya bilyesi mi dağıldı yoksa abs sensörü kablolarında bir temassızlık veya oksitlenme mi var? Geçen ay amortisör takozu değişirken usta jantlarda hafif eğrilik olduğunu söylemişti ama o an bütçem olmadığı için üstünde durmamıştım. Lastikleri de daha yeni, geçen sene sıfır taktırdım, dişleri gayet iyi durumda. Eğer sorun sadece jantların dengesiz dönmesinden kaynaklanıyorsa, tam olarak balans ayarı bozuksa ne olur, bu durum lastiklerin tek taraflı aşınmasına ya da rotil gibi ön takımdaki diğer hassas yürüyen aksamlara ciddi zararlar verir mi?
Sanayideki başka bir usta da aks kafalarından veya şanzıman kulağının yıpranmış olmasından yapabileceğini iddia etti. Kafam iyice çorba oldu, her kafadan bir ses çıkıyor. Boşu boşuna aks değiştirmek veya sağlam porya bilyesini söktürüp masraf açmak istemiyorum, artık yedek parça fiyatları uçmuş durumda. Daha önce bu tarz bir yüksek hızda titreme sorunu yaşayıp sadece iyi bir rot-balansçıda bu işi çözen var mı? Bu işin aslı astarı nedir, tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim.