Bizim 2016 model Opel Astra K 1.6 CDTI otomatik aracın (şu an 142.000 kmde) geçen hafta durup dururken gösterge panelinde lastik basınç uyarısı yandı. İlk başta tekerleğin içindeki TPMS sensörü arızalandı ya da soketlerde oksitlenme oldu sandım. Hemen sanayideki bizim her zamanki elektrikçiye çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, ABS sensörü ve tekerlek hız sensörlerini kontrol etti, beyin (ECU) üzerinde herhangi bir hata kodu vermedi. Lastikçiye geçtim, usta lastikleri söktü, jantın içindeki basınç sensörünü ve valf uçlarını kontrol etti, mekanik bir sıkıntı bulamadı. Ancak usta lastiklerin diş derinliği iyi görünse de hamurunun tamamen sertleştiğini, bu yüzden yol tutuşunun azalıp sensörleri yanılttığını söyledi. Lastiklerin çok eski olduğunu iddia etti ama ben aracı ikinci el alırken sahibi yeni değiştiğini söylemişti.
Şimdi bu lastiklerin gerçekten ne zaman üretildiğini kendi gözümle görüp anlamak istiyorum. Lastiğin yanağında bir sürü sayı, kod, marka modeli falan var ama kafam çorba oldu. İnternette DOT kodu falan filan diye bir şeyler okudum ama benim lastiklerde öyle bariz bir tarih formatı göremedim. Bu lastik üretim tarihi nerede yazar tam olarak? Yanakta hangi bölgeye, hangi harflerin yanına bakmam gerekiyor? Oval bir çerçeve içinde 4 haneli rakamlar olur dediler ama benim lastiğin her iki tarafına da baktım, bir tarafta sadece anlamsız harfler var.
Eğer lastikler gerçekten ustanın dediği gibi 5-6 yıllık falan çıktıysa komple değiştireceğim, çünkü can taşıyoruz yolda kayma yapıyor. Bu DOT yazısının yanındaki rakamların okunuşunu detaylı anlatabilecek birisi var mı? Ayrıca lastiğin sadece tek tarafında mı yazar bu tarih, yani arabayı lifte kaldırmadan görebilir miyim yoksa dış tarafta kalmayan iç kısma mı basıyorlar bu bilgiyi? Yardımcı olursanız çok sevinirim.